Budovu vlakového nádraží i přednádražních prostor čeká zásadní proměna. Už v červnu chce Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), jež je majitelem historicky cenné budovy z 60. let, začít s její dlouho připravovanou rekonstrukcí.

„V první fázi opravíme nižší objekt v levé části nádraží, kde vybudujeme zázemí pro cestující veřejnost s pokladnami a také pro dopravce a potřebnou technologii. Tato etapa by měla být dokončena do jednoho roku od zahájení,“ informoval nedávno ředitel stavební správy SŽDC Miroslav Bocák.

Po tuto dobu bude odbavování cestujících na nádraží téměř nedotčeno. Změny nastanou až se začátkem modernizace haly. „Do nově vybudovaných prostor bude převeden veškerý provoz stanice a začne rekonstrukce velké odbavovací haly. Tam se bude měnit střešní konstrukce, opravovat obvodový plášť, stropní podhled a celá čelní stěna. Z té bude zachován jen kovový rastr. Skleněná výplň bude nová s termoizolačními vlastnostmi,“ doplnil Bocák.

V Karviné dělníci dokončují opravu a modernizaci vlakového nádraží. Téměř hotov už je podchod, výtahy však zatím funkční nejsou.
OBRAZEM: Končí oprava karvinského nádraží

Pokud jde o změny v interiéru výpravní haly, budou zachovány mozaika, prolamovaný strop, schodiště a další prvky. „Rekonstrukce bude prováděna tak, aby si hala zachovala svou historickou podobu,“ ubezpečil ředitel Bocák.

SŽDC počítá i s modernizací nástupišť a v konečné fázi i s prodloužením podchodu pod celým kolejištěm až na šumbarskou stranu stanice.

Nikoliv pokladny, ale sportoviště

Po opravě však SŽDC nebude budovu využívat a halu pronajme městu. To už je dohodnuto. Město chce vnitřní prostory nádražní haly využít jako sportovně-společenské centrum, v němž budou umístěny například hřiště, squashové kurty, horolezecká stěna, kavárna, kulturní prostory, klubovny, šatny, sociální zařízení či služebna městské policie. Na možné využití haly si Havířov nechal vypracovat studii.

Vizualizace - původní varianta. Lázně Darkov chtějí v Karviné stavět termální park. Zatím však nezískaly podporu města, takže plánují postavit jen menší variantu, než je tato.
Každý za své. Karviná lázním na jejich termální park zřejmě nepřispěje

„O vhodném využití tohoto prostoru v rámci města chceme otevřít diskusi jak s příspěvkovými organizacemi, tak s odbornou i neodbornou veřejností,“ řekl už dříve, ještě coby náměstek, dnešní havířovský primátor Josef Bělica.

Nový dopravní terminál

Změny ale přijdou už před nádražní budovou. Město tam plánuje vybudovat nová parkoviště a autobusové zastávky. Součástí nového přednádražního prostoru budou také kryté zastávky a příchozí koridory. Povede tam i cyklostezka.  

Sklizeň rajčat a okurek ve farmě Bezdínek v Dolní Lutyni.
Na farmě Bezdínek sklízejí první rajčata a okurky

Pro zvětšení na anketu klikněte:

.Zdroj: Deník