Bezdomovci byli na pozemcích Slezské Ostravy a Lesů ČR šest let. Do likvidace místa se v listopadu pustil městský obvod společně se strážníky. O tom, jak tady bezdomovci žili, přinesl reportáž Deník. Zaujaly hlavně solární panely na střeše chatrče a desítky injekčních stříkaček uvnitř.

Ilustrační foto.
Pozor v prodejnách obuvi! Zloději na Ostravsku mají před Vánoci novou fintu

Likvidaci černé skládky má nyní na starosti městská společnost Odvoz a zpracování odpadů Ostrava (OZO). Její nákladní auta z pozemků vyvezly už dvacet plných kontejnerů „bordelu“. Každý o obsahu deseti kubíků.

„Většina odpadu míří na skládku, železo do výkupu,“ upřesnila Vladimíra Karasová z OZO s tím, že dosud uklizené množství odpadu po bezdomovcích odhadují pracovníci společnosti na šestnáct a půl tuny. Likvidaci osady jako takové měli na starost chlapi z technických služeb obvodu Slezská Ostrava, OZO tam jen přistavovala kontejnery.

Obchodní centrum Forum Nová Karolina a Avion Shopping Park. 27. listopadu 2021 v Ostravě.
Smutný advent v Ostravě. Centrum prázdné, navštívili jsme i Karolinu a Avion

Redaktor Deníku narazil v minulých dnech na bezdomovce, kteří museli pozemky opustit. „Sme vonku…“ komentovala Martina v centru města, kde našli s partnerem Danem po vystěhování zázemí. Právě jim patřila hlavní část „kolonie“ na Zárubku.

Měli tam i tekoucí vodu, elektřinu ze solárních panelů, slušně vybavenou cyklodílnu či zásoby injekcí asi k aplikaci pervitinu. Z jejich zateplené napůl chatrče a napůl zemljanky ve svahu haldy zbylo dnes rumiště obklopené smetím a haraburdím nejrůznějšího druhu. Úklid bude pokračovat. OZO, jak Vladimíra Karasová upřesnila, jedná s obvodem Slezská Ostrava o přistavení dalších velkoobjemových kontejnerů na odpady.

Stav vystěhované „kolonie“ bezdomovců na Zárubku ve Slezské Ostravě: chatrče zmizely, spousta nepořádku ale ještě zůstala.Stav vystěhované „kolonie“ bezdomovců na Zárubku ve Slezské Ostravě: chatrče zmizely, spousta nepořádku ale ještě zůstala.Zdroj: Deník/Radek Luksza

Nahoře bydlel Tom ve vlastní boudě, a tu po nuceném vystěhování bezdomovců kdosi zapálil, shořela kompletně. Jen části kradených bicyklů povalující se všude kolem a vyprané montérky na šňůře tu zůstaly. Kousek dále u železniční trati parkoval partně Danův skútr s přívěsem, opuštěný.

Sociálně vyloucená lokalita Zárubek, září 2019 v Ostravě.
Ghetto Zárubek: špína a nepořádek. Proč se o to někdo zajímá, diví se vlastník

Osídlení haldy na Zárubku, odkud to měli do centra Ostravy ani ne dvacet minut, nazývali bezdomovci „kolonizací“. Obvodu i lesákům s nimi došla trpělivost kvůli agresivitě (zaútočili na revírníka) a také přechovávání kradených věcí (sdílených kol, elektroniky, sekaček i spousty dalšího nářadí).

„Pozemek ve špatně přístupném terénu měli neoprávněně oplocen ostnatými i žiletkovými dráty a opatřen padacím mostem,“ podotkla mluvčí slezskoostravského obvodu Jana Pondělíčková. Vyklizením lokality, jak dodala, sleduje radnice dva cíle: udělat tam pořádek a zvýšit míru bezpečnosti.