Jednou z členek sboru je také studentka Tereza Jelínková, které, podobně jako dalším členům sboru, se podařilo zachytit na fotografiích katedrálu pár hodin před zkázou.

„Ještě v deset hodin dopoledne jsme stihli návštěvu slavné katedrály Notre-Dame a dokonce jsme si pod nádhernými vitrážemi potichu zazpívali, tak, abychom nerušili,“ sdělila pro Novojičínský deník členka novojičínského souboru Puellae et Pueri Tereza Jelínková.

Pondělní snímek katedrály Notre-Dame několik hodin před požárem.Zdroj: Tereza Jelínková

Večer, když jel soubor do Českého centra, kde měl koncertovat, se na obloze a nad jeho členy objevil dým. Na internetu začaly vyskakovat první zprávy. Slavná památka hoří!

„Všechny nás to hodně zasáhlo. Koncert jsme zvládli, po něm jsme se přesunuli k místu, kde jsme jen pár hodin předtím dokonce polohlasem zpívali. Z nablýskané krásy šel už jenom dým a strach. Francouzi a obecně všichni lidé, kteří se v tu dobu v Paříži nacházeli, nesmírně prožívali tu obrovskou ztrátu,“ pokračovala Tereza Jelínková, která dodala, že je štěstí, že při požáru nepřišel nikdo o život.

„Vnímám to jako velkou tragédii. Stavba, která přežila několik dob, panovníků i válek, symbol francouzské metropole, se najednou ocitla v ohni a dýmu, a i když se oheň podařilo zdolat, je zřejmé, že škody jsou obrovské. Snad malou útěchou je, že francouzské úřady už potvrdily, že Francouzi se své slavné katedrály jen tak nevzdají,“ uzavřela Tereza Jelínková.

Pondělí večer. Katedrála Notre-Dame hoří!Zdroj: Tereza Jelínková

V Paříži hořela katedrála Notre-Dame
Požár katedrály Notre-Dame je pod kontrolou. Lidé pořádají sbírky