"Bylo nebylo, za sedmero horami a sedmero řekami ležel kraj zvaný Moravskoslezský…," takto pohádkově začala středeční vernisáž pořádáná na ambasádě České republiky v Londýně. Podpis pod vernisáží připojily Moravskoselzský kraj společně s londýnskou pobočkou Czech Tourism.

Po Paříži i Londýn

Po výstavě v Paříži mělo tak britské publikum možnost prohlédnout si výstavu fotografií hlavních pamětihodností a turisticky atraktivních zajímavostí Moravskoslezského kraje. Od Pusteven, přes Karlovu Studánku, vysoké pece ve Vítkovicích, Tatru Kopřivnice až po zámek v Raduni…

Jaro v Beskydech. Kunčice pod Ondřejníkem. Ilustrační foto."Velký zájem o region vznikl v souvislosti se zavedením přímého leteckého spojení mezi Ostravou a Londýnem," vysvětlila Katarina Hobbs, která na britských ostrovech zajišťuje propagaci turistické destinace s názvem Česká republika. Tradiční turistické "taháky" jako jsou například Praha nebo Český Krumlov se už podle Katariny Hobbs návštěvníkům z Británie "okoukaly". Přišel čas objevit něco nového.

Necelé stovce návštěvníků vernisáže z řad novinářů, zástupců cestovních kanceláří byl Moravskoslezský kraj prezentován jako region nevšedních zážitků, kde je pivo levnější než voda, kde se pojídají perníkové uši a na koncerty se chodí do bývalého plynojemu. "Odlišit se a vystoupit z řady je základem úspěchu v odvětví turismu," poukázala Katarina Hobbs.

Čeká na své objevení

Podle europoslance Vojtěcha Mynáře, který výstavu pomohl realizovat a převzal nad ní záštitu jsou podobné akce nutné. "Moravskoslezský kraj má velký turistický potenciál, který čeká na své objevení. S množstvím investic, které proudí do kraje z unijních fondů a rozmachem nízkonákladových leteckých společností bude snazší ho zúročit. Zvednout se musí především kvalita služeb, aby se k nám lidé vraceli," přeje si Vojtěch Mynář.

Zkušenost s regionem má už novinář na volné noze, Roger Aitken, který navštívil náš kraj vloni na podzim v rámci propagační cesty pořádané Czech Tourismem. Nejvíc mu učaroval Důl Michal. "Měl jsem pocit, že cestuji v čase. Nedokouřená cigareta, špinavé monterky, rozbitá čelovka… všechno leželo, jakoby teprve od včerejška. Expozice je mimořádně autentická," pochvaluje si Aitken při vzpomínce na "sladkou pizzu", jak říká valašským frgálům.