Všechny díly seriálu Deníku OSTRAVSKÉ ŠACHTY DNES najdete zde

„Unimaginable, unbelievable…“ komentují anglickými slovy pro nepředstavitelné a neuvěřitelné korejští nájemníci dnešní rezidenční čtvrti fakt, že bydlí v samém centru města v místě, kde se dříve dobývalo uhlí a zpracovávalo na koks.

Důl Karolina vznikl uprostřed Ostravy tehdy ještě u nejstaršího obecního hostince U Zeleného stromu, z nějž se až později stal Hotel Palace v roce 1844.

Borůvky. Ilustrační foto.
Nákup borůvek a hřibů od prodejců u cest? Plíseň objevíte, pesticidy už ne

Najít horníka z Karoliny je už nicméně nereálné. Krize ve třicátých letech minulého století vedla k uzavření šachty, nezachránilo ji ani sloučení s doly Šalamoun a Hlubina.

Komínek odvětrávající metan v místě bývalé těžní jámy (kde fungovala celou dobu jen dřevěná těžní věž) mají dnes pod okny lidé v kancelářském a obchodním komplexu Nová Karolina Park. Respektive v jeho průchozí vnitřní části.

Reprodukce fotografii - Stará Karolina v Ostravě.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

„A není to jenom takový ostravský folklor?“ říká omladina zevlující ve vedlejším Foru Nová Karolina, u jehož hlavního vstupu je důlní vozík na uhlí.

Metanový komínek před divadlem Antonína Dvořáka

Není, protože i toto nákupní a zábavní centrum stojí místo koksovny, elektrárny a nakonec teplárny Karolina uzavřené až koncem první poloviny osmdesátých let. Však také tuto historii připomínají instalované velkoformátové snímky s havíři či tématy průmyslu.

Lidé v Ostravě-Porubě ve středu 10. července 2019 opět stáli frontu kvůli vstupenkám na koncert Jarka Nohavici.
OBRAZEM: Nohavica je tahák, na vstupenky se opět dlouho stálo ve frontách

„Šalamoun byla taky šachta a úzce spjatá s Karolinou! Zbourali ji kvůli výstavbě Ústředního autobusového nádraží a Frýdlantských mostů,“ konstatují znalí v pěším podchodu pod mosty. Nachází se tu ostatně i bývalé ústí těžní jámy Dolu Šalamoun, hloubeného od roku 1844 a likvidovaného v období let 1969 až 1974. Jeho jméno zná v Ostravě asi každý… byť už ho připomíná jen onen metanový komínek.

Metanový komínek na Frýdlantských mostech (důl Šalamoun)

Stejný míjejí kolemjdoucí též před Divadlem Antonína Dvořáka na Smetanově (kdysi Antonínově) náměstí, kde fárali horníci v letech 1846 až 1879 do jámy Antonín, využívané pro větrání dolů Karolina i Šalamoun. Historické prameny uvádějí, že tato šachta už byla pro představitele tehdejší Ostravy moc a dosáhli jejího zrušení. To se ale nepovedlo v případě koksovny Karolina, postavené přes odpor zastupitelů.

Z koksárenského provozu a přilehlé Žofínské huti (skončila v roce 1972) zůstávají objekty elektrocentrály a energetické ústředny. To je průmyslová památka známá jako Trojhalí, kde jsou akce všeho druhu.

Metanový komínek v areálu Karolina Park

Reprodukce fotografií Staré Karoliny v Ostravě