A to platí zejména nyní, kdy se mnozí lidé chystají na silvestrovské a novoroční setkání. „Všechny sociální kontakty vedou k tomu, že se tato nákaza šíří,“ řekl hejtman.

Jen za úterý přibylo v kraji rekordních bezmála 2300 nakažených. U téměř poloviny testů byl výsledek pozitivní. „Nákaza se šíří velmi agresivně a velmi rychle. Bohužel, opět narůstá seniorní populace,“ doplnil Vondrák. Nejvíce nemocných je na Ostravsku, Frýdecko-Místecku a Opavsku.

Rodiny s dětmi využily pěkného počasí a sáňkovali v areálu Vaňkův kopec, 28. prosince v Horní Lhotě.
Hejtman MS kraje Vondrák kritizoval lyžařské areály. Podívejte se sami

V souvislosti s testováním hejtman upozornil na problémy, jež způsobují lidé nerespektující termíny. „Na odběrová místa docházejí lidé, kteří nebyli objednáni nebo byli objednáni na jiný čas. Někteří byli objednáni na období svátků a přišli až v pondělí a v úterý. Potom se vytváří fronty, které nejsme schopni vyřešit,“ apeloval hejtman.

Kvůli šíření covidu se zhoršuje i situace v nemocnicích. Na standardních lůžkách je v kraji 848 lidí, na jednotkách intenzivní péče dalších 132 osob. Devětašedesát pacientů je na umělé plicní ventilaci. „Musíme omezovat zdravotní péči. Další zatížení nemocnic znamená další ohrožení především pro starší populaci. Ale chtěl bych říct, že nemáme na intenzivních lůžkách jenom starší populaci. Jsou tam i lidé mnohem mladších ročníků,“ řekl Vondrák. Narůstá rovněž počet nakažených zdravotníků, což přináší další velké problémy.

Ve Fakultní nemocnici Ostrava začalo 29. prosince 2020 očkování proti nemoci  Covid-19. Mezi prvními byli naočkováni přednosta a vrchní sestra Kliniky infekčního lékařství.
První očkování v Moravskoslezském kraji skončilo. Dávku má 270 lidí

Řešením je očkování, které tento týden začalo i v Moravskoslezském kraji. „Jsem rád, že přišly první vakcíny, které mohou tuto neblahou situaci v našich nemocnicích zastavit,“ uvedl Vondrák. Očkovat se začalo v úterý. Ve středu dorazilo téměř tisíc dávek, na silvestra se počítá s dalšími třemi tisíci dávkami. „Vakcíny bychom chtěli co nejrychleji dostat tam, kam patří,“ dodal hejtman, který věří, že díky očkování se příští rok podaří situaci zvládnout.