Vedení planetária má s prostorem na konci stávající příjezdové silnice smělé plány. „Budova, kterou pracovně nazýváme Moon, je zatím pouze součástí vize dalšího rozvoje areálu Planetária Ostrava,“ snaží se držet detaily pod pokličkou jeho ředitelka Ivana Marková.

Dodává totiž, že plány mají jedno „ale“. „V současné době hledáme pro další modernizaci objektu a přilehlých exteriérů vhodné finanční zdroje,“ vysvětluje Marková s tím, že dokud nebudou zajištěny finance, více informací planetárium neodhalí.

Podle informací Deníku však v nové budově v areálu vznikne tolik potřebný multimediální prostor pro přednášky a konference a možná také dnes chybějící bistro s občerstvením.

Těmito místy k ostravskému planetáriu povede konečně pořádná silnice.
Konec útrapám! K ostravskému planetáriu konečně povede pořádná silnice

Dokud ale nebude jasné, odkud planetárium získá peníze, vyčkává projekt pouze na papíře. A je jistá možnost, že na něm i zůstane. „Nové vedení Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava, pod kterou planetárium spadá, snad není projektu úplně nakloněno,“ říká zdroj Deníku, který má o plánech na rozšíření informace.

„Mají se rozjet jednání a dokud nebude náznak dohody o financování, nechce vedení planetária nic zakřiknout, komentovat nebo slíbit něco, co by pak nevyšlo,“ vysvětluje mluvčí VŠB-TUO Petra Halíková.

ARCHITEKTONICKÝ UNIKÁT

Na veřejnost unikly už první vizualizace plánované budovy, které působí značně nadčasově, zároveň však odpovídají náplni planetária. Zástupci ostravského architektonického studia Atelier Simona, který je vytvořil, však jejich podobu – na základě přání ředitelky planetária – nechtějí komentovat. Jisté je tak jen to, že pokud planetárium sežene dostatek financí (budova by měla stát několik desítek milionů korun, pozn. red.), získá Ostrava architektonický unikát!

Nemanja Kuzmanovič.
Třaskavý přestup? Opavský „kápo“ Kuzmanovič se měl dohodnout s Baníkem

„Před třemi lety s magistrátem řešili možnou dotaci z Evropské unie, takové financování ale nebylo možné. A peníze z přeshraniční spolupráce jim k realizaci finančně nestačily,“ řekla mluvčí města Andrea Vojkovská, podle níž nyní na magistrátu žádná žádost z planetária neleží.

Vizualizace. Budova Moon je součástí plánů na rozšíření ostravského planetária.Zdroj: Vizualizace Ateliér Simona

BUDOVA MOON je součástí plánů na rozšíření ostravského planetária. V běhu už je také zlepšení dopravní infrastruktury, projekt počítá s druhou příjezdovou silnicí a točnou autobusů. Jakmile budou vykoupeny potřebné pozemky, do tří let může být silnice hotová. Vizualizace: Atelier Simona

Vizualizace. Budova Moon je součástí plánů na rozšíření ostravského planetária.Zdroj: Vizualizace Ateliér Simona

Vánoční atmosféra v obchodním centru Avion Shopping Park, 15.prosince 2018 v Ostravě.
Nákupní šílenství: tisíce lidí o víkendu zamířily do obchodů v Ostravě
Výstava Tělo a technika - jak technika pomáhá handicapovaným začala 12. prosince 2018 ve Světě techniky v ostravských Dolních Vítkovicích.
Jaký je život s handicapem? Unikátní výstava v Ostravě dává odpověď