Hlasovat a podpořit svou oblíbenou alej mohou lidé na webu www.alejroku.cz až do 7. ledna příštího roku. Poté pořadatel ankety Arnika vyhlásí desátou nejkrásnější Alej roku i nejoblíbenější krajská stromořadí.

Cenu získá všech 14 regionálních vítězů (dárkové balíčky nebo vstupenky do botanických zahrad), celkový vítěz se pak může těšit na digitální zrcadlovku značky Canon a absolutní vítěz jako hlavní cenu obdrží let balonem od Lucky Balon.

Cílem soutěže je představit zdravou a fungující krajinu, i tam, kde by to spousta lidí z opačného konce republiky neočekávala, přičemž nezáleží na tom, zda jde o aleje známé, neznámé, vzrostlé, mladinké, ve městech, v krajině, kolem silnic nebo turistických tras. O vítězství může nakonec rozhodnout mimořádná krása, silný příběh, snaha o záchranu nebo úsilí místních patriotů uspět v konkurenci z celé republiky.

Sakurová alej v Karviné už jednou získala i hlavní titul Alej roku.
Hlasujte i vy! O titul Alej roku bojují třeba Vávrovické sakury

Lidé z Moravskoslezského kraje zaslali fotografie celkem šesti alejí. Čtyři jsou z Karvinska, dvě z Opavska. O vaši přízeň se tak budou ucházet Vávorivické sakury z Opavy, dobroslavická Alej k lipám, Javorové stromořadí pod Pastuchovkou u Albrechtic, stonavská jírovcová alej, Zámecká alej v Orlové či smíšené stromořadí v parku Na Nábřeží v Havířově.

Hlasovat můžete na stránách ankety ZDE