Jiří Krušina z Krnova působil jako novinář v Deníku i v Blesku. Od dětství je velkým fanouškem Karla Gotta a kolem roku 2005 se mu splnil životní sen. Sblížil se s Karlem Gottem natolik, že mezi nimi vznikla důvěra a spolupráce.

Jiří Krušina přes deset let Karla Gotta provázel na jeho cestách a pořídil při tom řadu fotografií nejen z koncertů, ale i ze zákulisí. Předloni Krušina umožnil veřejnosti nahlédnout do svých vzpomínek a fotoarchivu ve své knize Na cestách se slavíkem. Předmluvu k výpravné monografii napsal prezident Miloš Zeman.

Karla Gotta, který knihu neautorizoval, některé fotky či historky rozzlobily. Považuje je za zásah do svého soukromí. Po novináři a nakladatelství žádá omluvu a stažení knihy z prodeje.

Krušina se hájí tím, že Gotta provázel jako novinář a fotky pořizoval s jeho souhlasem. Podle něj jde o nedorozumění způsobené tím, že se mu během příprav knihy nepodařilo Karla Gotta kontaktovat.

„Zkoušel jsem to mnohokrát. Psal jsem maily, posílal SMS, volal, nechával vzkazy u jeho týmu i u přátel a příbuzných. Také vydavatel mé knihy se s ním několikrát pokoušel spojit,“ popsal Krušina své kroky před vydáním knihy. Ke smírnému řešení nedošlo, takže v pondělí v síni pražského soudu poprvé proti sobě zasedli Krušinova advokátka Jana Rejžková a Gottův právník Petr Ostrouchov.

Jiří Krušina z Krnova (vlevo) má spoustu osobních zážitků s Karlem Gottem, které shrnul ve své knize Na cestách se slavíkem. Deset let se pohyboval v okolí Karla Gotta jako novinář i přítel. Na snímku z roku 2013 provází Gotta na turné v Moskvě.
Kniha Na cestách se slavíkem se asi dočká pokračování u soudu

VE STUDÉNKÁCH NE!

Zrušený koncert a trestní oznámení na starostu obce navrch. Tak dopadlo vystoupení Heleny Vondráčkové, které se mělo konat v pátek 22. června v Dolních Studénkách na Šumpersku. Jádrem sporu se stal fakt, že v rámci festivalu měly na jednom pódiu zazpívat dvě české hudební legendy: Václav Neckář a Helena Vondráčková.

Vystoupení se měla konat po sobě, každou z hvězd měla doprovázet vlastní kapela. Manažer zpěvačky ale tvrdí, že pořadatelé akci klamně propagovali jako společný koncert obou umělců.

„Svůj nesouhlas se spojením koncertu paní Vondráčkové jsme vyjádřili zcela jasně. Do dnešního dne prodáváte vstupenky na tento vámi smyšlený společný koncert na webových stránkách obce,“ uvedl na adresu pořadatelů jednatel Agentury MM Praha a zároveň manžel Heleny Vondráčkové Martin Michal.

Zpěvačka koncert v Dolních Studénkách v pátek 8. června zrušila. Obec na něj měla i přesto prodávat lístky. V pondělí odpoledne již nicméně byla stránka s informacemi o koncertu a předprodeji vstupenek nedostupná.

Helena Vondráčková a Martin Michal již vedli řadu sporů.
V rukou policie například skončil loňský koncert v Opavě, který pořadatel zrušil kvůli nízkému počtu prodaných lístků - více zde.

Plakát informující o zrušeném koncertu Heleny Vondráčkové se nachází například v opavské městské části Komárov.
Zrušený koncert Heleny Vondráčkové bude řešit soud

Bezdůvodné a absurdní

Management zpěvačky podal na starostu Dolních Studének trestní oznámení kvůli podezření z trestného činu klamání spotřebitele, poškozování cizích práv a dokonce i vydírání.

Podle Martina Michala kvůli tomu, že starosta pohrozil medializováním celé záležitosti.

Pořadatelé koncertu považují kroky zpěvaččina managementu za bezdůvodné a absurdní.

Uvedli, že zprostředkující agentura dostala informaci, že se koncert odehraje v rámci širšího festivalu a že ve stejný den na stejném pódiu vystoupí také Václav Neckář.

„Tuto informaci jsme akcentovali, protože jsme si byli vědomi, že Helena Vondráčková nemá ideální vztahy se všemi svými pěveckými kolegy, zvláště pak se členy její bývalé skupiny Golden Kids, kde působil také Václav Neckář,“ sdělil starosta Dolních Studének Radim Sršeň.

Splnili jsme všechny požadavky

Dodal, že až o mnoho týdnů později začal management zpěvačky rozporovat plakát na akci a požadoval, aby u obou jmen byly uvedeny časy vystoupení a bylo tak zřejmé, že oba umělci nevystoupí společně.

Ivan Mládek v Úvalně, pátek 8. června 2018.
OBRAZEM: Ivan Mládek v Úvalně pobavil i gratuloval k novému titulu

„Splnili jsme veškeré dodatečné požadavky. Přesto čtrnáct dnů před konáním akce, kdy už předprodej vstupenek i propagace dávno probíhaly, nás management zpěvačky informoval, že koncert ruší. Vzápětí podal trestní oznámení,“ dodal starosta Sršeň s tím, že vzniklá situace pořadatele mrzí. Festival se nicméně uskuteční.