Oznámil to hejtman Ivo Vondrák. „Jsme připraveni do toho investovat velké prostředky. Cílem je, aby populace Moravskoslezského kraje povinně nosila roušky. Teď to nařídit nemůžeme, protože v daný okamžik jich není dostatek. V momentě, kdy bude, tak to bude povinnost," uvedl Vondrák s tím, že právě toto opatření je jedinou šancí, jak zabránit šíření koronaviru. 

Čtenářka Eva Mokrá nám ukázala, jak se nyní pracuje v bance.
Češi se přestali stydět, vyrážejí do ulic s rouškami. Podívejte se a připojte se

„Všechny veřejné prostory nebo ty, které spadají pod kraj, budou vybaveny na recepcích rouškami. Všichni, kdo budou vstupovat do těchto prostor, ať jsou to nemocnice nebo úřady, budou vstupovat s rouškami, bude to povinnost,“ pokračoval hejtman.

Ilustrační foto
Zavřené školky, ochrana řidičů MHD. Kraj zavádí další opatření proti koronaviru

Kraj věří, že už brzy bude mít k dispozici 500 000 roušek. Podle něj kraj pro své potřeby nakoupí dalších 10 000 respirátorů, k dispozici by je mohl mít ve středu. Rozdat by je chtěl zdravotníkům.

Kraj začal plnit nařízená vlády a pro děti zdravotníků a rodičů zaměstnaných v integrovaném záchranném systému zajišťuje pobytové služby, aby rodiče mohli pracovat.

Generální zkoušce komedie Nikolaje Vasiljeviče Gogola Revizor v divadle Antonína Dvořáka 10. března 2020 v Ostravě. Premiéru mělo uvést divadlo 12. března 2020. Kvůli přijatým opatřením v boji proti novému typu koronaviru se však neuskuteční.
Nehrajeme, šijeme a čekáme. Ostravská divadla – karanténa trochu jinak

Kraj podle slov náměstka hejtmana Jakuba Unucky zruší autobusové turistické linky. „Lidé vzali v neděli Praděd útokem, co opravdu nejde,“ uvedl Unucka s tím, že dopravci musí zajistit, aby se do autobusů nenastupovalo předními dveřmi.

Online reportáž