Hororové probuzení čekalo ve čtvrtek mnohé obyvatele moravskoslezského regionu. Krajem se nad ránem prohnala silná bouře doprovázena větrem, který lámal stromy a větve.

„Byla to jako z nějakého katastrofického filmu. Lomcovalo to okny, ty nárazy větru budily hrůzu. Když jsem vyšel ven, viděl jsem oblohu ozářenou blesky a stromy ohnuté až k zemi,“ líčil Deníku Aleš Kopal, který má chatu v Odrách na Novojičínsku. „Zajímavé bylo, že ani moc nepršelo, jen pár kapek. Ale ten vítr a blesky byly šílené,“ dodal.

Moravskoslezští hasiči absolvovali na 140 výjezdů, zejména k popadaným stromům a větvím. Nejčastěji zasahovali na Ostravsku a Opavsku, plné ruce práce však měli v dalších regionech.

Ostrava

Ve Vřesinské ulici v Ostravě dal hasičům zabrat zaklesnutý dub, k jehož odstranění museli použít i výškovou techniku.

Dramatická situace nastala i v Ostravě-Kunčičkách. V ulici Střádalů spadl do zahrady strom o průměru kmene padesát centimetrů. Kořeny vytrhly kus komunikace v sousední ulici Pstruží. Strom poškodil elektrické vedení.

„Hasiči ořezali korunu stromu a místo zabezpečili páskou,“ uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Karvinsko

Na Karvinsku neměla noční větrná smršť nijak fatální následky. Hasiči hned po ránu pouze na několika místech odstraňovali spadlé stromy, například v Karviné, Orlové, Havířově, Horní Suché nebo v Českém Těšíně v Divadelní ulici.

Žádná zranění lidí záchranáři nehlásili.

Bruntálsko a Krnovsko

K prvnímu případu vyrazili hasiči krátce po 4. hodině ráno do Lomnice u Rýmařova. Další odstraňování popadaných a polámaných stromů je čekalo v Oborné, Bruntále, Roudně, Křišťanovicích, Břidličné, Horním Benešově, Dolní Moravici, Rýmařově, Miloticích nad Opavou, Razové, Lichnově a Světlé Hoře. Karlovec.

Celkem hasiči zaznamenali osmnáct takových výjezdů. Ve většině případů šlo jen o stromy přes silnice, nedošlo k žádným větším škodám ani ke zraněním osob.

V nedalekém Krnově měla bouřka mírnější průběh. „V Krnově nedošlo v souvislosti s bouřkou k žádné mimořádné události,“ uvedla mluvčí krnovské radnice Dita Círová.

Opavsko

Zhruba u třech desítek případů zasahovali opavští hasiči. Většinou se podle mluvčího krajských hasičů Petra Kůdely jednalo o spadlé stromy. „Zásahy stále pokračují,“ řekl dopoledne naší redakci Kůdela s tím, že dost pomáhali i dobrovolní hasiči. Potvrdil také, že na další podobné zásahy jsou hasiči připraveni.

Napilno měli kvůli bouřky i policisté, kteří řešili nehody v Mladecku a v Hati. V prvním případě spadl strom na jedoucí auto, v druhém pak auto najelo do právě spadnutého stromu. „Vše se obešlo bez zranění,“ uvedl mluvčí opavské policie René Černohorský.

Opavská záchranka pak kvůli bouřky vyjíždět nemusela. „Neměli jsme žádný zásah v souvislosti s bouřkou,“ zmínil tiskový mluvčí krajské záchranky Lukáš Humpl.

Frýdecko-Místecko

Brzké ranní bouřky se Frýdecko-Místecku vyhnuly. Na většině míst nespadla ani dešťová kapka. Někde však problémy způsobil silný vítr, hasiči museli ráno odstraňovat popadané stromy například v Hukvaldech, na okraji Místku, v Kozlovicích a Raškovicích.

Novojičínsko

Silné poryvy větru ve čtvrtek brzy ráno zaměstnaly hasiče také v samotném historickém centru Nového Jičína. Na Masarykově náměstí před pátou hodinou strhl živel plachtu na pódiu, kde vystupují umělci v rámci kulturního léta.

U nedaleké ZŠ Tyršova spadly v důsledku bouřky plechy ze střechy a u další školy, tentokrát v ulici Msgr. Šrámka, nevydržel poryvy větru strom, který skončil na chodníku a části komunikace. Už v dopoledních hodinách se ho však podařilo z cesty odklidit.