Stříbro bere Český Těšín, vítěznou trojici doplňuje Frýdlant nad Ostravicí. Výzkum, který zpracovává analytická agentura Datank, hodnotí podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy ve všech 205 obcích s rozšířenou působností.

Podle výzkumu se může město Frýdek-Místek pochlubit vysokým podílem malých a středních firem stejně tak dobrou dopravní dostupností.

„Daří se nám zde firmy udržet a snažíme se také získat nové lokality vhodné pro podnikatelské účely, například v bývalém areálu Arceloru v části Lipina. Nedílnou součástí dobrého podnikatelského prostředí je také otevřený přístup veřejné správy k podnikatelům, ať už se týká úředních hodin nebo informací o volných lokalitách a prostorech vhodných k podnikání či veřejných zakázkách zveřejňovaných na webu města,“ řekl náměstek primátora Jakub Míček.

Ve Frýdku-Místku a jeho správním obvodu je přes jednadvacet tisíc podnikatelů. Průmyslové zóny v Chlebovicích a Lískovci jsou stále plně obsazeny a nabízejí práci tisícovce lidí. „V budoucnu bychom rádi získali pozemky společnosti ArcelorMittal, které jsou vedeny jako brownfield a mohly by být využity pro sklady a průmyslovou výrobu,“ doplnil primátor Michal Pobucký. Městu by měl pomoci také například budovaný obchvat.

Srovnávací výzkum Město pro byznys již jedenáctým rokem hodnotí podnikatelský potenciál měst a obcí v České republice. Ve výzkumu bronzový Frýdlant nad Ostravicí vyniká v ekonomických ukazatelích. Blýskl se vysokými kapitálovými výdaji, vysokou likviditou a také v rámci kraje nízkou dluhovou službou.

Hybridní automobil Toyota C-HR. Ilustrační snímek.
Město Frýdek-Místek přispěje lidem na koupi hybridního auta