Známý polský herec Franciszek Pieczka o víkendu navštívil zrekonstruované Kulturní centrum v Petrovicích, které vzniklo na místě bývalé restaurace a kina Krutki. Právě do něj totiž dnes již devadesátiletý Pieczka chodil ještě jako kluk pěšky ze sousedního polského Godowa, a jak sám řekl, k tehdejšímu promítání a oněm klukovským letům se vážou jedny z jeho nejmilejších vzpomínek.

„Musím říct, že je to vzrušující pocit, vrátit se po osmdesáti letech do zdejších zdí. V době, kdy jsme do Krutkého s kamarády z Godowa docházeli, vypadal sál a popravdě i celý svět úplně jinak. Kino tehdy ještě mnoho lidí včetně mého tatínka vnímalo jako něco bezbožného, a tak jeho návštěva byla i jistým dobrodružstvím,“ zavzpomínal Pieczka s tím, že jeden z prvních filmů, které v sále u Krutkého viděl, byl snímek s názvem Znachor (česky Mastičkář) z roku 1937. Hlavní roli v něm tehdy ztvárnil herec Kazimierz Junosza-Stepowski, jehož originální styl hraní Pieczku provázel po celá studia herectví.

„Neexistovala tehdy také žádná klimatizace nebo ventilátor, jen občas se mezi diváky prošla uvaděčka s rozprašovačem podobným těm, které používají včelaři, a foukla na lidi příjemnou čerstvou vůni. Takový lidský osvěžovač vzduchu,“ dodal s úsměvem herec, který na jevišti petrovického centra zarecitoval i úryvek z knihy Adama Mickiewicze Pan Tadeáš. Paměť či vysoký věk mu zatím podle vlastních slov starosti nedělají.

Franciszek Pieczka ve filmu Díky za každé dobré ráno.Zdroj: Csfd.cz

Franciszek Pieczka ve filmu Čtyři z tanku a pes (zleva Franciszek Pieczka, Szarik, Roman Wilhelmi, Włodzimierz Press, Janusz Gajos).Zdroj: Csfd.cz

„Kdysi jsem jako dárek od převora Budínského kláštera dostal požehnaný šál na dlouhověkost, který mám schovaný a držím se ho jako tonoucí stébla. Tak snad tady ještě pár let pobudu,“ zavtipkoval Pieczka.

Na závěr své návštěvy dodal, že nejen obyvatelům česko-polského pohraničí, ale všem lidem, včetně sebe samého, by přál, aby už nikdy nemuseli zažít ony spory mezi národy, které jeho mládí provázely, a které jsou v dnešní Evropě znovu tolik skloňované.

Kruhový objezd v bohumínské Bezručově ulici.
Nový rondel slouží motoristům
Zdroj: Youtube