Její jednatelé si nechali do pokladního systému nainstalovat software, kterým chtěli obelstít EET. Zákazník dostal po nákupu účtenku, na níž bylo vše správně uvedeno. Do systému EET šly ale upravené údaje s nižší hodnotou nákupu. Obchody tak zatajily prodej zboží za pětačtyřicet milionů korun, což představovalo daňový únik ve výši čtrnáct milionů korun.

Lokalita Trnkovec - Ostrava-Radvanice a Bartovice.
Ostravské ghetto Trnkovec: výtržnosti, strach a nepořádek

O případu ve středu informovala moravskoslezská policie a finanční úřad. Podle ministerstva financí k přímému prolomení systému evidence tržeb nedošlo. „Jednalo se pouze o zásah do vlastního pokladního zařízení a veškeré systémy Finanční správy jsou nadále naprosto bezpečné,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

PODEZŘENÍ

Na podvod se přišlo díky finančnímu úřadu, který v rámci vlastního šetření vytipoval uvedené společnosti jako rizikové. Při následném prověřování zjistil nesrovnalosti a nestandardní postupy. „Shromážděné důkazy byly impulsem pro podání trestního oznámení,“ uvedl ředitel finančního úřadu pro Moravskoslezský kraj Bronislav Kadlubiec.

Případem se pak začala zabývat policie. Podezření se potvrdilo při cíleném nákupu. Během něj byly porovnávány údaje na účtence s údaji, které ve stejné chvíli směřovaly z obchodu do systému EET. Po zjištění rozdílů se rozjelo intenzivní vyšetřování, díky kterému se podařilo odhalit daňové podvody.

Trafika plná Karla Gotta.
OBRAZEM: Trafika plná Karla Gotta

Obviněno je pět osob – čtyři z ostravské firmy a počítačový specialista, jenž nainstaloval software. Stíhány jsou i tři společnosti – obě potravinářské a počítačová, kde IT expert působí. Všechny nadále fungují.

Všichni obvinění se přiznali a projevili ochotu vzniklou škodu uhradit. I díky tomu neskončili ve vazbě. Hrozí jim pět až deset let vězení.

SOFISTIKOVANĚ

„Postupovali velmi sofistikovaně. Najatý IT specialista provedl na pokladním systému firmy úpravy. Docházelo k tomu, že všechny tržby, které byly ve společnosti udělány, neodešly do systému EET. Odešla pouze část, část pak byla zatajena,“ popsal celý systém náměstek moravskoslezského policejního ředitele Radim Wita s tím, že vyšetřování pokračuje a škoda se může ještě zvýšit.

Slavnostní otevření zdravotního zařízení Chronicare Nord Ostrava, 9. října 2019.
OBRAZEM: Chronicare přináší do Ostravy 39 nových lůžek následné intenzi

„Prověřujeme další období,“ řekl Wita. Při domovních prohlídkách policisté zajistili luxusní hodinky, šperky, výpočetní techniku a další věci, včetně peněz.

Jak zdůraznili zástupci policie i finančního úřadu, systém EET ukázal svou funkčnost a schopnost odhalovat daňové podvody. „Je to právě moderní systém on-line elektronické evidence tržeb, který je na rozdíl od standardních registračních pokladen proti tomuto typu podvodu odolný a případné podvodné jednání tak nezůstane neodhaleno,“ řekl mluvčí ministerstva financí.