Navíc musí pověsit kuchařské řemeslo na hřebík, a to na čtrnáct měsíců. V těchto dnech o tom rozhodl Okresní soud v Ostravě.

Deníku to řekl mluvčí soudu Lukáš Delong. Podle žaloby kuchař (41 let) v dubnu letošního roku upekl zhruba dvanáct kilogramů uzených žeber, což je místní vyhlášená specialita.

FOTOGRAFIE

Na žebrech se však nacházela bílá plíseň, kterou před tepelnou úpravou odstranil. Kuchař se přiznal s tím, že takto přichystal zhruba osmnáct porcí.

Plesnivé pečivo a zkažené maso, které potravinářská inspekce v závěru minulého týdne nalezla ve známé ostravské restauraci U Rady.

Jak dodal, majitel restaurace (Marián Bavlšík) o ničem nevěděl, což při výslechu na policii potvrdil i sám Bavlšík. Jedním z důkazů proti kuchaři bylo svědectví bývalého zaměstnance, který si v restauraci vyfotil maso s plísní.

Poté telefonicky kontaktoval obžalovaného. Ten mu řekl, aby maso pořádně umyl a připravil, což dotyčný odmítl. Hovor si navíc nahrál.

Podle výpovědi dalšího pracovníka se plesnivá uzená žebra nacházela v kuchyni opakovaně. Tyto i další informace se dostaly až k policistům, kteří zahájili vyšetřování.

V červnu pak společně se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI) provedli U Rady velkou razii včetně prohlídky nebytových prostor. A nestačili se divit…

ZASE PLÍSEŇ

Plesnivé pečivo a zkažené maso, které potravinářská inspekce v závěru minulého týdne nalezla ve známé ostravské restauraci U Rady.

Našli dančí maso na guláš, které vykazovalo známky rozkladu a vyskytovala se na něm plíseň. „Ve skladu inspektoři objevili skladování hotových pokrmů, z uskladněného masa kapala krev, takže mohlo dojít ke kontaminaci pokrmů,“ uvedl krátce po zásahu Radoslav Pospíchal ze SZPI s tím, že kontroloři také narazili na čerstvé pečivo skladované společně s vyřazeným plesnivým pečivem. V souvislosti s červnovou kontrolou hrozí provozovateli restaurace od SZPI několikamilionová pokuta. Řízení může trvat ještě několik měsíců.

VERDIKT

Co se týká kuchařovy trestní zodpovědnosti za dubnová uzená žebra s plísní, zde padlo rozhodnutí podstatně dříve. Po ukončení vyšetřování byla počátkem srpna podána obžaloba k Okresnímu soudu v Ostravě.

Jeho samosoudce nyní formou trestního příkazu rozhodl o uložení půlročního podmíněného trestu a čtrnáctiměsíčního zákazu činnosti. Kuchař byl uznán vinným z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Verdikt zatím není pravomocný.

Pokud si proti němu kuchař nebo žalobce v zákonné lhůtě podá takzvaný odpor, bude trestní příkaz zrušen a proběhne klasické hlavní líčení.

RESTAURACE U RADY

Prvorepubliková pivnice patří k nejznámějším podnikům s plzeňským pivem, které se tady čepuje od roku 1913. Je výjimečná i tím, že zde je speciální výčep, který najdete jen ve dvou restauracích v republice – U Dvou koček v Praze a právě v centru Ostravy.

Majitel pivnice U Rady Marián Bavlšík si tankové pivo pochvaluje.

Dům koupil po revoluci podnikatel Karel Viliš, který restauraci zrekonstruoval, a hlavně jí vrátil původní název. Současný interiér restaurace navrhoval známý ostravský architekt Richard Habart. V roce 2000 koupili podnik rodiče současného majitele Mariána Bavlšíka. Podnik si zakládá na plzeňském pivu, které se zde čepuje od roku 1913, kdy byl provozovatelem restaurace Blasius Rada.

Na pivo k Radovi chodili nebo chodí nejen pivaři z Ostravska, ale také celá řada známých osobností ze sportovního či kulturního života. Najdete tam například pamětní list Ostrauer Stammgast (ostravský štamgast) na počest známého hudebního skladatele Paula Hindemitha. „Byla to právě restaurace U Rady, kterou si Hindemith ve třicátých letech minulého století při svých návštěvách Ostravy oblíbil,“ uvedl ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil, jenž umístění pamětního listu inicioval.

A žízeň zde hasí nebo hasili rovněž známí sportovci v čele s bývalými fotbalovými reprezentanty Milanem Barošem, Václavem Svěrkošem nebo stolním tenistou Petrem Korbelem. Při svých návštěvách Ostravy tady chodili i zpěvák Pavel Dobeš, sexuolog Radim Uzel nebo herec Norbert Lichý.