Mají recept na to, jak zlepšit věci, které lidi v našem kraji skutečně trápí? Na to se bude Deník ptát lídrů deseti nejsilnějších stran a hnutí vybraných podle aktuálního volebního potenciálu, který zveřejnila agentura Sanep.

Netradiční debata se uskuteční už ve čtvrtek 5. října dopoledne. A proč bude netradiční?

Protože se s politiky pouze nezavřeme někde v konferenční místnosti, ale vezmeme je „na výlet“. Autobusem společně vyrazíme z centra Ostravy do Karviné, která patří k městům v kraji, kde jsou současné problémy regionu nejviditelnější.

Infografika Deníku. Zdroj Sanep, foto archiv Deníku
Vzkaz občanů Moravy a Slezska politikům: trápí nás výše platů a kriminalita

OTÁZKY A ODPOVĚDI

Nízké mzdy, další osud horníků, horší životní prostředí, kriminalita to jsou totiž věci, které občany kraje nejvíce trápí jak podle dalšího z průzkumů agentury Sanep, tak podle anket, které mezi čtenáři dělal Deník. Dotkneme se ale i problému s chybějícími obchvaty měst a také s nekvalitními cestami, které už postaveny byly.

Tato a další témata budeme po cestě a pak i v Karviné probírat s Ivo Vondrákem (ANO), Lubomírem Zaorálkem (ČSSD), Leo Luzarem (KSČM), Lubomírem Volným (SPD), Zbyňkem Stanjurou (ODS), Pavlou Golasowskou (KDU-ČSL), Herbertem Paverou (TOP 09), Alexandrem Királym (Realisté), Ludmilou Bubeníkovou (STAN) a Lukášem Černohorským (Piráti).

Možnost potkat se s lídry a položit jim případně otázku budou mít i čtenáři Deníku, a to buď po našem průjezdu městem na karvinském náměstí Budovatelů, kde se zastavíme kolem půl dvanácté, nebo pak v jedné z tamních restaurací, kde bude debata zhruba hodinu pokračovat. Následně se ještě podíváme na celé panorama průmyslového regionu z jednoho z nejvyšších míst v Karviné a pak se vydáme debatním autobusem zpět do Ostravy.

Z akce „S lídry Deník-busem za voliči“ zveřejníme reportáže jak na našich webových stránkách, tak v pátečním tištěném vydání Deníku.

NEPŘEHLÉDNĚTE Chcete se účastnit debaty s lídry v Karviné ve čtvrtek 5. října dopoledne? Napište nám na e-mail katerina.kopcova@denik.cz do úterý 3. října do 13 hodin svůj dotaz, který byste politikům rádi položili, a můžete patřit mezi vybrané čtenáře Deníku, jež do naší debaty přímo zapojíme.

Volební štáb ANO v Ostravě, říjen 2016. Na snímku lídr hnutí Ivo Vondrák a primátor Ostravy Tomáš Macura.
Exkluzivní volební průzkum v krajích: vede ANO, na bedně je s ČSSD a KSČM

ANKETA | Zeptali jsme se lídrů, kteří se zúčastní debaty Deníku:

Proč by lidé v našem kraji měli volit právě vás a vaši stranu (vaše hnutí)?

Ivo Vondrák, ANO, 58 let, Velká PolomZdroj: DeníkIvo Vondrák, ANO, 58 let, Velká Polom:
Volební potenciál 29,5 %

Náš program je propracovaný, pro lidi srozumitelný a sází na to, co mi chybí jinde na zdravý rozum. Ten v naší současné společnosti chybí nejvíce.


Lubomír Zaorálek, ČSSD, 60 let, OstravaZdroj: DeníkLubomír Zaorálek, ČSSD, 60 let, Ostrava:Volební potenciál 19,9 %

Protože my sociální demokraté nikdy nevzdáme zápas za dobrou práci a vyšší mzdy v Moravskoslezském kraji.


Leo Luzar, KSČM, 52 let, OstravaZdroj: DeníkLeo Luzar, KSČM, 52 let, Ostrava:Volební potenciál 19,6 %

Už 27 let nám říkají, že se máme stěhovat a dojíždět za prací jinam, ale my chceme zůstat, mít vyšší mzdy a lepší podmínky k životu tady!


Lubomír Volný, SPD, 44 let, OstravaZdroj: DeníkLubomír Volný, SPD, 44 let, Ostrava:Volební potenciál 14,7 %

Přejete si pomocí přímé demokracie vzít osud do svých vlastních rukou tak, jak to umí Švýcaři? My z SPD Tomio Okamura ano.


Pavla Golasowská, KDU-ČSL, 53 let, TřinecZdroj: DeníkPavla Golasowská, KDU-ČSL, 53 let, Třinec:Volební potenciál 10,2 %

Jsem žena se zodpovědným přístupem a zkušenostmi z rodinného, pracovního i politického života. Zodpovědnost k naší zemi je hlavním smyslem naší práce.


Zbyněk Stanjura, ODS, 53 let, OpavaZdroj: DeníkZbyněk Stanjura, ODS, 53 let, Opava:Volební potenciál 7,2 %

Nabízíme zvýšení čistých mezd o sedm procent všem zaměstnancům, ochranu malých živnostníků a jejich rodin před likvidací, vysoké investice do silnic.


Herbert Pavera, TOP 09, 59 let, BolaticeZdroj: DeníkHerbert Pavera, TOP 09, 59 let, Bolatice:Volební potenciál 6,9 %

Hájíme zájmy střední třídy ta je zárukou prosperity i sociální soudržnosti. Prosazujeme politiku, jež chrání svobodu člověka, nikoliv lidi šikanuje.


Alexander Király, Realisté, 38 let, OstravaZdroj: DeníkAlexander Király, Realisté, 38 let, Ostrava:Volební potenciál 6,1 %

Máme splnitelný program. Chceme, aby byla naše země bezpečnou a bohatou zemí, ve které mohou naše rodiny spokojeně žít a vychovávat své děti.


Ludmila Bubeníková, Starostové, 62 let, Velká PolomZdroj: DeníkLudmila Bubeníková, Starostové, 62 let, Velká Polom:Volební potenciál 4,3 %

Chceme stát řídit jako obec, chceme zjednodušit život nám všem a rádi bychom do nejvyšší politiky přenesli naše postoje a zkušenosti z komunální sféry.


Lukáš Černohorský, Piráti, 32 let, OstravaZdroj: DeníkLukáš Černohorský, Piráti, 32 let, Ostrava:Volební potenciál 4,2 %

Nejsme strana jednoho tématu ani jedné generace a svůj důvod proč volit právě Piráty si najde každý po přečtení našeho programu.


* Volební potenciál stran v Moravskoslezském kraji vychází ze srpnového průzkumu agentury Sanep pro Deník
* Lídři dostali pro své odpovědi maximální možný rozsah 150 znaků včetně mezer

NEPŘEHLÉDNĚTE Chcete se účastnit debaty s lídry v Karviné ve čtvrtek 5. října dopoledne? Napište nám na e-mail katerina.kopcova@denik.cz do úterý 3. října do 13 hodin svůj dotaz, který byste politikům rádi položili, a můžete patřit mezi vybrané čtenáře Deníku, jež do naší debaty přímo zapojíme.

Ilustrační foto.
Užili si dovolenou i festivaly. Teď už krajští lídři vyhlížejí volby