Garáže, kam se tento týden vydal Deník, jsou místem nezvyklých vloupání. Některá z nich má na svědomí muž, který by se jako akrobat mohl živit v cirkusu. V něm by se uplatnil i silák schopný během chvilky probourat stěny pěti garáží. To vše a mnohé další se odehrálo a odehrává v areálu v Komerční ulici v Ostravě-Muglinově.

Vrata

Již na první pohled je zřejmé, že se lidé svůj majetek snaží všemožně chránit. Vrata mají tři i více jištění, nechybí navařené trubky bránící přecvaknutí visacího zámku. Na některých střechách jsou položeny roury proti vniknutí shora. Ani to ale nemusí stačit.

Zhruba 90 vykradených aut má mít na svědomí recidivista, který byl v polovině listopadu 2020 propuštěn z výkonu trestu, kde si odpykával předchozí trest za majetkové delikty.
VIDEO: Policie dopadla největšího vykradače aut v Ostravě! Takto ničil auta

„Máme tady se strejdou několik garáží. Snažíme se je zabezpečit, instalovali jsme i alarm. Když se otevřou dveře, začne to hlasitě pípat. Chceme dát i kamery,“ uvedl Zdeněk Blažko (35 let) z Ostravy s tím, že jemu se zatím zloději vyhnuli. „Ale je to tady často, i za bílého dne“ dodal.

Jeho slova potvrdil garážový soused. „Využívám dvě garáže. Jednu z nich, v níž je dílna, mi vykradli už dvakrát. Škoda byla kolem osmdesáti tisíc korun. Zmizela svářečka a další věci. Nic se nevyřešilo. A jelikož na garáž nemám pojistku, nedostal jsem ani korunu,“ uvedl muž a dodal: „I kdyby toho zloděje chytili, co si na něm vezmu? Štve mě taky, že i když někoho dopadnou, tak ho po výslechu a vyřízení všech dokumentů a formalit pustí. A on se tu druhý den objeví znovu. Jedině zavřít, jiné řešení není.“

Bourači a akrobat

V areálu podle svědectví místních došlo před několika měsíci ke kurióznímu vloupání, při kterém někdo vykradl hned pět garáží v jedné řadě. Zloději nejprve vnikli do krajní, poté se postupně boční stěnami probourali do dalších. Mezi lidmi se také hovoří o nedávném počinu čtyřiatřicetiletého zloděje, známé firmy. Pod rouškou tmy vlezl do garáže přes střechu. Při činu ho ale vyrušili strážníci.

Hasiči a policisté zasahovali u požáru domu v Ostravě-Hrabůvce.
Policisté mají možného pachatele výbuchu v Ostravě. Potvrdili varnu drog

„Hlídka při kontrole garáží pojala podezření, že u jedné z nich došlo k násilnému vniknutí,“ přiblížil situaci mluvčí ostravských strážníků Jindřich Machů s tím, že vloupání nasvědčoval malý otvor v atice střechy. Z potemnělé garáže se navíc ozýval šramot. Z otvoru velikosti padesát krát padesát centimetrů se nakonec vysoukal zloděj. Jak se ukázalo, šlo o výtečníka, který stejný „kousek“ předvedl i v srpnu loňského roku. „Musel  vynaložit nejen fyzickou sílu pro vyhloubení otvorů, ale rovněž mrštnost a ohebnost jogína,“ uvedl mluvčí.

Kontroly

Ochránci zákona věnují garážovému komplexu velkou pozornost, není však reálné, aby jej střežili čtyřiadvacet hodin denně. „Provádíme zde časté kontroly ve dne i v noci,“ uvedl strážník, který se svým kolegou v době naší návštěvy procházel garážovým areálem.