„Úsek vedoucí přibližně od Lipníku nad Bečvou přes Ostravu vyžaduje úpravy svahů a výměnu povrchu vozovky. Je nutná také lokální výšková korekce nivelity včetně sanací podkladních vrstev a říms. Stavbaři se rovněž zaměří na vedení nízkého napětí a provedou obnovu přídlažby mostů. Na závěr připravujeme revizi vodorovného značení,“ vyjmenoval Miroslav Mazal, mluvčí olomouckého Ředitelství silnic a dálnic.

Oprava sice omezí provoz, ale řidiči budou moci úsekem projíždět.

„Rekonstrukce je rozdělena na etapy, geograficky rozmístěné po částech dálnice D1, a to mezi 296,3 a 341,5 kilometrem. V momentě, kdy se dodělá jeden úsek, zahájí se druhý. Celá dálnice mezi Lipníkem a Ostravou uzavřena nebude a kolem dělníků bude umožněn obousměrný průjezd. Samozřejmě se zvýšenou opatrností a po neopravované části dálnice,“ upřesnil.

Vizualizace dálnice D1 u Přerova - záběr z videoprezentace ŘSD
Děti Země prohrály soud o rozhodnutí pro D1 u Přerova, byl to poslední spor

Letošní fáze rekonstrukce frekventovaného úseku potrvá až do listopadu a na jaře budou práce pokračovat. Definitivně u konce by měla být stavba v průběhu roku 2023. Celkové náklady na náročné opravy se vyšplhají na 307,7 milionu korun bez DPH.