O situaci v Moravskoslezském kraji pravidelně informoval moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák. Ten na svém twitterovém profilu uvedl ve středu 10. března: „Pro uklidnění všech z našeho kraje. Dopolední várka vzorků na koronavirus je negativní.“ Tuto zprávu hejtman doplnil týž den v 18.40 hodin sdělením „MSK - žádný pozitivní nález“.

Respirátory. Ilustrační foto
Nový Jičín zajistil respirátory pro lidi v nouzi

Ve čtvrtek 11. března Ivo Vondrák napsal upřesnění: Je to stále mimo náš kraj. Udržujeme si stále nulové skóre.“ Další zpráva moravskoslezského hejtmana publikovaná týž den v 19.17 hodin už tak optimistická nebyla. „Tímto oznamuji první případ nakaženého koronavirem v našem kraji. Je to muž, který se vrátil z lyžování v oblasti Trentina. Dotyčný byl v karanténě, takže doufejme, že jsou věci pod kontrolou. Všechna doposud přijatá opatření jsou v platnosti,“ sdělil Ivo Vondrák.

Krajská hygienička Pavla Svrčinová pro ČTK později upřesnila, že se jednalo o muže, ročník narození 1955 z okresu Nový Jičín, který byl v době od 1. do 7. března na lyžařském zájezdu v italském Trentinu.

Ilustrační foto.
Vlajka pro Tibet vlaje i na kopřivnické radnici

Na Novojičínsku se objevovaly různé spekulace i takzvaně zaručené informace o prvním případu onemocnění Covid-19, konkrétnější fakta se objevila v pátek 13. března v 17.21 hodin na facebookových stránkách obce Vražné. Starostka Vražného Gabriela Grzegorzová tam sdělovala: „Občanům Vražného! Vzhledem k tomu, že přibývá nepravdivých informací ohledně šíření koronaviru v naší obci, chtěla bych vše uvést na pravou míru. I když byl potvrzen výskyt onemocnění Covid-19 u jednoho z našich občanů, nebyla z tohoto důvodu hygienou nařízena karanténa, jiná omezení nebo zvláštní režim pro žádného ze sousedů nebo dalších občanů. Žádám všechny občany o rozumný přístup ke vzniklé situaci a nešíření nepravdivých informací. Dodržujte a řiďte se pokyny, které vydává Vláda ČR.“

Záchrana muže v Odrách.
Muže v Odrách zranil padající strom. Ve špatně přístupném terénu pomohl vrtulník

Informace vyvolala poměrně bouřlivé reakce. „Je fajn mít prvenství v našem kraji že?“ uvedla jedna z pisatelek. „Tak brouk pytlík (protože NEMŮŽEME jmenovat) byl v kontaktu s dalšími 7 lidmi z MS kraje, dle profilu pana Vondráka,“ přidal se další pisatel. Jiný člověk napsal: „Každopádně se obloukem vyhnout Vražného. Jinak, žádné drby jsem neslyšel, jen že tam máte nositelé viru.“ Na to vzápětí reagoval jiný účastník diskuze: „…jo vyhněte se, aspoň tady bude klid…“

To, že klid nenastal dokazují čísla Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR, která zveřejnil Ivo Vondrák na svém facebookovém profilu v pondělí 8. března. V Moravskoslezském kraji bylo k tomuto dni pozitivně testovaných 144 572 obyvatel. Uzdravených bylo celkem 129 696, v léčení bylo v tom čase 12 277 obyvatel, z nichž 718 bylo aktuálně hospitalizovaných. K zmíněnému 8. březnu zemřelo 2 599 lidí s diagnózou Covid-19.