Stanice má k dispozici speciální automobil i výbavu na záchranu velkých i malých zvířat. Svým dosahem obsáhne celý kraj, specialisté jsou proškoleni v mnoha oblastech zvířecí záchrany, nechybí například resuscitace psů.

Kravička byla zachráněna bez fyzické újmy.
Ostravští hasiči vytahovali z jímky statnou krávu. Popruhy naštěstí vydržely

„To neznamená, že hasiči zachraňující zvířata nejezdí k požárům, dopravním nehodám, technickým zásahům. Samozřejmě musí profesionálně zvládat i tuto základní náplň činnosti,“ poznamenal ředitel HZS MSK brig. gen. Vladimír Vlček.

V dlouhodobém horizontu hasiči v kraji nejčastěji zachraňují srny uvězněné v plotech, nezakrytých kanálech či vodních nádržích, odkud se nemohou vydrápat. Z domácích miláčků „vedou“ malí i velcí pejsci, nemalé procento připadá také na ptáky. Například na papoušky, kteří uletěli z tepla domácích klecí, dravce a havrany, kteří se zamotali v korunách stromů do silonových vlasců, jenž se tu zasekly třeba při pouštění draků. Hasiči už lovili také leguány, jedovaté hady, sovy, jezevce, chlupaté pavouky…

Skalka Family Park v Ostravě-Porubě platí za vyhlášené místo pro zábavu a odpočinek, do zdejší minizoo se však nadále nesmí.
Pojďte se podívat do zavřené minizoo Skalka. A netrapte zvířátka krmením z pole

Loni v září například chytili v Ostravě-Kunčicích jihoamerického hlodavce maru stepní, která utekla majitelce skulinou v oplocení venkovního výběhu. Hasiči použili na rychlé a šetrné ulovení býložravce, schovaného ve křoví, odchytovou síť a speciální podběrák.

V lese mezi Vřesinou a Sanatorii v Klimkovicích se jim nedaleko prázdné igelitové tašky podařilo odchytit hned tři různé prochladlé krajty, když největší z nich měla délku téměř dva metry. Skončily v teple zvířecího útulku v Ostravě-Třebovicích.

Ostravský tým hasičů-lezců trénoval záchranu osob i během silných mrazů.
Hasiči s pomocí lan trénovali záchranu ze skal či stromů i v mrazech

Loni v prosinci se pak tři jednotky hasičů vyznamenaly v Ostravě-Nové Bělé při záchraně čtyřsetkilové krávy, která se uvnitř chléva propadla zakrývacími plechy do téměř tři metry hluboké betonové jímky, částečně naplněné vodou. Hasiči ji bez zranění vytáhli ven zhruba během hodiny pomocí speciálního popruhu pro velká zvířata, lana a kovové kladky, upevněné přes provrtaný strop.

Minulý měsíc zase zachraňovali puštíka, který propadl komínem rodinného domku ve Vřesině-Mexiku ze střechy dolů až k vymetacím dvířkům. Hasiči ho vytáhli během několika minut jen v pevných rukavicích. Nezraněn byl vypuštěn zpět do přírody. A při záchraně sovy – tentokrát výra velkého – se nedávno vyznamenal profesionální hasič z porubské stanice HZS MSK, který si všiml ještě za tmy, že na silnici neleží kus papíru, ale poraněný výr.

Řádění vandala v Bělském lese nebere konce. Policisté po něm marně pátrají.
Policie žádá o pomoc při hledání sprejera, který v Bělském lese ničí stromy

Nejprve jej odnesl na okraj lesa, odpoledne se zajel i s cvičeným loveckým psem podívat, jak se mu daří. Sova se zraněným křídlem nakonec skončila v péči Záchranné stanice Bartošovice.

 Všichni víme, že hasiči jsou velmi důležitou složkou bezpečnostních sborů. Kromě hašení požárů zasahují také v případech povodní, jiných živelních pohrom, ekologických havárií, pomáhají při dopravních nehodách, mimořádných událostech, jejich práci oceňujeme i nyní při pandemii. Můžeme se na ně spolehnout, ať už zachraňují lidské životy nebo sundávají naši kočku ze stromu…