Záchranáři ZZS MSK zasahovali v posledních dnech u tří událostí, kdy došlo ke střetu vozidel s chodci nebo cyklisty. Všechny nehody se přitom odehrály vždy později odpoledne, a to mezi patnáctou a šestnáctou hodinou.

Škodovka již více než měsíc poutá pozornost kolemjdoucích
Záhada odstavené škodovky v centru Ostravy. Botičku má od října, nikomu nechybí

"Na začátku týdne se jednalo o střet vozidla s chodcem v Prostřední Suché na Karvinsku. Šestadvacetiletý muž utrpěl vážné zranění dolní končetiny. O den později byli během půl hodiny na různých místech sraženi automobily dva cyklisté na Opavsku. Starší muž i školou povinný chlapec utrpěli středně závažná poranění. Všechny zraněné transportovali záchranáři po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče do Fakultní nemocnice v Ostravě," uvádí z praxe mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl. 

K TÉMATU 

Základní rady, jak riziko takových nehod zminimalizovat? Při pohybu na vozovce je v aktuálním období ještě více, než kdy jindy, nezbytné být dobře viditelný. Tedy používat dostatečné osvětlení, oděv s reflexními prvky a reflexní pásky. Stejně tak řidiči mohou přispět ke zvýšení bezpečnosti tím, že budou intenzivněji myslet na přítomnost chodců a cyklistů v provozu.

Policisté k tématu doplňují, že na trhu je velká škála cenově dostupných reflexních prvků (přívěšky, pásky, zipy, čepice, klip a další). Umístěním reflexního prvku, nejlépe na pohyblivou část těla, zvýšíte svou viditelnost až na vzdálenost 200 metrů. A proto na pozemní komunikace vstupuj s vědomím: „Když jsi vidět je to plus, nesrazí Tě žádný vůz“

Nebuďte neviditelní. Podívejte se na preventivní video 

Zdroj: Youtube
  Ilustrační snímek. Dopravně bezpečnostní akce PČR, 26. června 2020.
Policisté si posvítili na řidiče v Moravskoslezském kraji. Kontrolovali i chodce