V letošním roce sadbový česnek prodejny zahradnictví běžně nabízely. V Zahradnictví Havlina v Ostravě-Michálkovicích jej nabízeli i v uplynulém týdnu. „Lidé jej ale nakupují hodně. Mezi zákazníky převažují spíše zkušení zahrádkáři. Ti, kteří s pěstováním začínají a chtějí poradit, jak postupovat, jsou v menšině,“ odpověděla prodavačka zmíněného zahradnictví s tím, že ti, kdo vyčkávají a chtějí sadbový česnek nakoupit až počátkem listopadu, jej budou už shánět asi obtížně.

Předsedkyně zahrádkářů Na Salmě ve Slezské Ostravě Ludmila Müllerová říká, že česnek nechybí snad ani na jedné zahrádce.

„Když někdo má aspoň kousek zahrádky, udělá si malý záhonek a na něm zasadí česnek. Lidé už totiž zjistili, že chuťově je česnek, který si člověk vypěstuje na zahrádce, výborný. Když to člověk porovná s česnekem z dovozu, hlavně z Asie, který nabízejí v obchodech, je jeho chuť opravdu neporovnatelná,“ uvedla zahrádkářka.

Nebezpečná zábava. Snímky dětí jedoucích na spřáhlech tramvají zaplavily internet.
Jízda na tramvaji? Nebezpečná „zábava“ ostravské mládeže se vrací

Podle ní se vyplatí se sadbou česneku vyčkat. „Česnek by měl být podle starých zahrádkářských pranostik v zemi do Kateřiny, tedy do 25. listopadu. Ještě před sadbou je ale třeba česnek namořit. Když je česnek namořený, nechám jej uschnout. Řádky mají být od sebe zhruba dvacet centimetrů a česneky do nich dávám co deset centimetrů,“ upřesnila zahrádkářka.

V brožurce česnek.cz je také upozornění, že česnek nesnáší přímé hnojení čerstvým hnojem. „Pozemek se může pohnojit kompostem, z průmyslových hnojiv se dá použít například Cererit,“ uvádí se v brožurce o pěstování česneku.

Zkušení zahrádkáři také upozorňují ještě na jednu, ale velmi důležitou radu: Pokud pěstujete česnek, můžete je na stejném místě zasadit nejdříve po třech letech. „Když je česnek zasazený na stejném místě opakovaně, hrozí riziko nákazy různými chorobami. Česnek je vhodné sadit na ta místa zahrádky, kde jsme v předchozím roce měli rajčata či okurky,“ upozorňuje Ludmila Müllerová.

Podnik ArcelorMittal Ostrava, 19. října 2018 v Ostravě. Na snímku provoz Minihuť, ocelárna. Válcovna, ocelové bramy.
Odborář: Když to bude nutné, ochromíme chod „Nové huti“