V čtyřkilometrovém úseku dálnice D48 mezi Frýdkem-Místkem a Dobrou nebude dálniční známka od 1. ledna zapotřebí. „Očekáváme, že mnoho řidičů využije tuto možnost, hlavně tím míním zaměstnance závodu Hyundai v nošovické průmyslové zóně,“ uvedl starosta Dobré Jiří Carbol. Podotkl také, že se zvýší bezpečnost dopravy pro chodce i řidiče v centru obce. Dosud jedinou dálnicí v okrese, která je bez poplatku, je úsek na D48 mezi Rychalticemi a Frýdkem-Místkem.

Podle posledního celostátního sčítání dopravy jezdí přes Dobrou v průměru skoro osm tisíc vozidel denně. Vyplývá to z údajů Ředitelství silnic a dálnic za rok 2016. Na stranu obce, která o vynětí části dálnice D48 ze seznamu zpoplatněných dálnic neúspěšně žádala několik let, se letos přidalo ministerstvo životního prostředí. Důvodem je zhoršená kvalita ovzduší v obci.

V Dobré se také dlouhodobě mluví o vybudování okružní křižovatky u benzínové stanice. V současnosti je zhotoven investiční záměr, který upřesňuje polohu křižovatky. Nyní se zpracovávají znalecké posudky odhadní ceny, následně obec zahájí jednání s vlastníky o možnosti nabytí do majetku obce. Pokud vše půjde hladce, příprava projektu pro stavební řízení může dál pokračovat. Stavbu by pak měl na starosti kraj.

Plány na vybudování kruhového objezdu se týkají také Čeladné, a to na rozcestí ve směru na Podolánky. „Vzhledem k frekvenci vozidel především v dopravních špičkách, vzhledem k rozhledovým poměrům a problematickému odvodnění v tomto úseku je současné řešení křižovatky nevyhovující,“ píše se v bílé knize Správy silnic Moravskoslezského kraje, která řeší chystané stavby. Nyní je zpracovávána studie.

Konkrétnější obrysy dostává i rekonstrukce více než pětikilometrového úseku na silnici II/473 mezi Šenovem a Frýdkem-Místkem. Zdaleka nejzásadnější investicí je ale pokračování prací na první etapě obchvatu Frýdku-Místku, v příštím roce má také začít výstavba druhé etapy obchvatu, která řeší úsek mezi výpadovkou na Frýdlant a připojením obchvatu na stávající D48 u Dobré. Na Třinecku počítá Ředitelství silnic a dálnic se zahájením stavebních prací v posledním chybějícím úseku obchvatu Třince mezi Nebory a Třanovicemi. Stavební firmy můžou ve vypsaném tendru podávat do poloviny ledna své nabídky, pak chce ŘSD vybrat zhotovitele.

Ilustrační foto
Hasiči upozorňují na nebezpečí pyrotechniky