Devětapadesátiletá žena musí podle rozsudku městu zaplatit škodu a po dobu šesti let nesmí vykonávat obdobnou pracovní činnost. Žena podle soudu peníze města zpronevěřovala zhruba 15 let, šlo o promyšlené a plánovité jednání.

Podle předsedy senátu Milana Kaderky je trest přiměřený, zohledněno je i její doznání a předchozí bezúhonný život. „Je zde velký rozsah páchané trestné činnosti, je zde přes tisíc útoků. Šlo zprvu o drobné částky, později však sumy, které si obžalovaná přisvojovala, přesahovaly i desítky tisíc korun,“ uvedl předseda senátu.

Podle soudu selhaly do jisté míry kontrolní orgány města. Žena však byla vnímána jako velmi erudovaná pracovnice, podezření bylo nulové, což potvrdil i bohumínský starosta Petr Vícha: „Celý případ paradoxní v tom, že dotyčná žena byla velmi pracovitá a požívala v zaměstnání velké důvěry.“

Ženě původně hrozilo až deset let vězení. Její obhájce žádal mírnější trest a naznačoval, že v tomto případě mohly sehnat i kontrolní orgány úřadu. „Moje klientka na úřadě pracovala 20 let a samozřejmě selhala. Selhal však i úřad jako takový. Nešlo o sofistikovaný podvod, dal se odhalit. Je otázkou, proč úřady nejednaly kompetentně. Škoda mohla být pro úřad menší stejně jako trest pro mou klientku,“ uvedl advokát.

‚Jsem na dně‘

Stoklasová svého činu tento týden u soudu velmi litovala. „Za ty tři roky, kdy jsem nevyšla z domu, se mi změnil život. Manžel odešel k jiné ženě, nemám právo vidět vnuky. Jsem na dně," řekla.

Mezi lety 2000 a 2015 pracovala Stoklasová v Bohumíně jako účetní příspěvkových organizací města, a to základní školy a mateřské školy Bohumín, mateřské školy se speciální třídou Bohumín - Nový Bohumín a Centra sociálních služeb Bohumín.

Z pozice účetní mohla nakládat s penězi, čehož podle obžaloby zneužila. Peníze školních zařízení posílala na své a další účty, platila z nich například leasing vozu, stavební spoření či pojistky. Dlouhodobě přitom zneužívala důvěry ředitelek organizací.

Do vězení půjde za zpronevěru a podvod. Podle soudu nezákonnými platebními operacemi obohacovala nejen sebe, ale i své rodinné příslušníky. Podle obžalované však její rodina o tom, že se jedná o platby z jiných účtů, nevěděla. Trestnou činnost odhalilo město při kontrole účetnictví.

Celkem si podle vedení města na své účty od roku 2005 do roku 2013 přeposlala až čtyři miliony korun. S penězi pro sebe počítala už při sestavování rozpočtu odboru. Město na nesrovnalosti přišlo při kontrole, kterou nařídilo, když se dozvědělo o zpronevěře v blízké Orlové.

Podobných případů bylo více

V Bohumíně to není první případ odhalené zpronevěry městským úředníkem anebo ekonomem. V minulých letech řešili tři podobné případy, například zpronevěru peněz úřednicí z majetkového odboru. Ta však svůj dluh už splatila. Pět milionů korun si pak neoprávněně přivlastnila také bývalá zaměstnankyně orlovské radnice.

Stavba náměstí má být údajně dražší o více jak padesát milionů.
Dohoda o rozestavěném náměstí možná bude