Obliba cyklobusů rok od roku roste. „Jsem velmi rád, že se podařilo tuto oblíbenou a širokou veřejností vyhledávanou službu na stávající sezonu nastartovat. Věřím, že cyklobusy rozšíří turistickou nabídku a stanou se zajímavou službou, kterou návštěvníci využijí při poznávání Moravskoslezského kraje bez toho, aniž by museli řešit, kam odstavit auto, zda je na oficiálních parkovištích volno a mnoho dalších věcí,“ uvedl náměstek pro cestovní ruch Jan Krkoška.

Provoz cyklobusů bude zahájen na čtyřech linkách. Linka 910120 Ostrava - Ovčárna přes Krnov vyjíždí ráno z Ostravy a odpoledne se vrací zpět. Po obědě navíc pojede na Ovčárnu ještě jeden spoj z Bruntálu. Cyklobus bude jezdit na trase Ostrava - Opava - Bruntál - Malá Morávka, Karlov - Ovčárna (Praděd).

Až do poloviny května musí řidiči počítat s kolonami a zhoršeným průjezdem Frýdku-Místku, hlavně ve směru na Frýdlant nad Ostravicí, 28. dubna 2021 ve Frýdku-Místku. Silnice na Český Těšín.
Řidiči pozor! Na hlavním tahu do Beskyd budou o víkendu komplikace a kolony

Na lince 910131 Ostrava - Visalaje vyjede jeden ranní spoj z Ostravy po trase Frýdek-Místek - Vyšní Mohelnice. Ocení ho především cyklisté jedoucí na Lysou horu. Linka 910132 Ostrava - Bílá - Pustevny pak nabídne jeden dopolední spoj z Ostravy a odpoledne zpět.

Po dva a půl roku dlouhé pauze budou moci lidé ke svým cestám do Beskyd znovu využívat cyklobus na lince 880133 Nový Jičín - Pustevny - Bílá. Stavět bude v Příboře, Kopřivnici, ve Frenštátě pod Radhoštěm a v Rožnově. Jeden ranní spoj pojede na Pustevny, jeden dopolední spoj na Bílou a jeden odpolední spoj zpět. Cyklisté se tak dostanou do oblíbených lokalit na Bečvách a Pustevnách, případně i dál na Bumbálku a Bílou.

Každý víkend i státní svátky

Cyklobusy budou jezdit každý víkend a o státních svátcích, linka z Nového Jičína na Pustevny pak i v pátek odpoledne.

Do každého cyklobusu se vejde 25 jízdních kol. Cestující si pro ně mohou rezervovat místa přes IDOS.cz,, místenka pro kolo stojí 40 Kč, ízdné pro cestujícího se platí u řidiče. Přepravu cyklobusem mohou bez omezení využít také pěší turisté a rodiny s dětmi.

Ilustrační foto
České dráhy od května posílí spoje mezi Ostravou a Prahou, stejně tak Regiojet

I díkycyklobusům se daří do Moravskoslezského kraje lákat stále více turistů ze všech koutů republiky, kteří si mohou užít nádherných cyklistických tras na atraktivní místech a v nedotčené přírodě. „Věříme, že zahájení provozu cyklobusů a turistických autobusů pomůže dopravní situaci v Jeseníkách a Beskydech. Právě v těchto lokalitách se především o víkendech potýkáme s problémy s parkováním,“ dodal Petr Koudela, jednatel krajské destinační společnosti Moravian-Silesian Tourism.

„Budeme rádi, když i letos bude provoz oblíbených cyklobusů úspěšný a využijí je i noví návštěvníci Moravskoslezského kraje, kteří tak okusí krásné prostředí a přírodu našeho regionu s množstvím značených cyklotras a cyklostezek,“ doplnil oblastní ředitel Z-Group bus, divize Morava, Jan Širc.

Jízdní řády cyklobusů si můžete stáhnout v tomto internetovém odkazu.