Ušatou postavičku (kupodivu bez zakrytých dýchacích cest) s nápisy Rákosníček Babiš prohlašující „Nikdy neodstoupím“ a „Uzavřeme školy“ kdosi asi křídou vytváří na venkovní udírně za restaurací. Kromě toho se tu už bez politického podtextu objevují i další – na dětské autory ukazující – kresbičky sluníček, stromečků, ježibab či sexy žraloka.

Tragické utonutí na splavu Kamenec ve Frýdlantu nad Ostravicí, 2. dubna 2021.
VIDEO: V Ostravici se topili tři muži. Ani jeden nepřežil

Místní podotýkají, že pravý televizní Rákosníček také srší různými nápady. „Ale příběhy z toho seriálu mívají pokaždé dobrý a veselý konec,“ uvádějí s tím, že v případě představitele české vlády to prý nemusí být až tak pravdou. Majitelka podniku Pavla Janovská sice názory veřejnosti na premiéra chápe, ale netěší ji, že jsou na jejím soukromém pozemku.

Českého premiéra vyobrazují frýdlantské děti jako pohádkovou televizní postavičku na udírně Restaurace Park, provozovatelé se na jedné straně hodně zlobí, ale na druhé ani moc nediví.Zdroj: Restaurace Park

„Asi to souvisí s dnešní dobou. Lidé tady i přes zákazy sedávají na lavičkách, popíjejí, plní naše kontejnery. A myslí si, že je to veřejný prostor,“ nechává se slyšet živnostnice. Dopálená o to více, že má kresbičky i na čerstvě natřených lavicích a stolech. Upozorňuje na častější poškozování vybavení, kamery nekamery. Chce podobné případy řešit s policií.

V Oldřichovicích bylo nalezeno historické zařízení k demolici mostu.
OBRAZEM: Oprava mostu v Třinci odhalila nečekaný objev. Narazili na něj dělníci

Restaurace Park fungující v takzvaném západním Frýdlantu už od roku 1930 má každopádně kvůli čínské nákaze a s ní souvisejícím nařízením vlády zavřeno.

„Výdejní okno jsme měli jen chvilku, kvůli třiceti obědům se nevyplácelo. Vaříme stále, ale pro rozvozy jídel v krabičkách,“ popisuje Janovská. Okénko plánují otevírat za lepšího počasí, asi od května.

Beskydy mohou být v zimě zrádné.
Horská služba zasahovala u dvou turistek v Beskydech. Uvízly v hlubokém sněhu

A frýdlantskému podnikání dává kromě koronaviru a vlády ránu též zdejší radnice. „Zvedla ním daň z nemovitosti a veřejně slibovanou padesátiprocentní úlevu neschválila. Podpásovka!“ poznamenává restauratérka. Která musí odvádět namísto sedmi tisíc korun ročně asi trojnásobek. A jezdit do podniku po obecní cestě, která je podle ní v zoufalém stavu…