Týkat by se mělo dvou kategorií trestanců – odsouzených do tří a do pěti let. První by se na svobodu dostali po odpykání třetiny trestu, druzí po polovině. Jedinou podmínkou je, že nesmí mít kázeňské prohřešky. Celý návrh změny trestního zákoníku má Deník k dispozici od důvěryhodného soudního zdroje.

Ministerstvo spravedlnosti chce tímto způsobem vyřešit problém s přeplněnými věznicemi. Údajně se však zatím jedná jen o pracovní verzi. Informaci o tomto návrhu přineslo jako první Právo, podle kterého by se opatření mohlo dotknout až deseti tisíc současných vězňů.

„Ten materiál je opravdu interní povahy, ještě v pondělí na poradě jsme si řekli, že si k tomu musíme zásadně sednout a podívat se na to uměřenýma očima,“ řekl listu náměstek ministra spravedlnosti pro oblast vězeňství Daniel Volák. „V tuto chvíli nemohu říct, ani kudy se to bude vyvíjet, jestli to tak bude platit, či nikoli,“ podotkl pro Právo náměstek.

Soudce: Trest ztratí výchovný účinek

Soudcovská i laická veřejnost přijala návrh s rozpaky. Podle soudců by mohlo dokonce dojít k výraznému nárůstu drobné majetkové kriminality, například kapesních krádeží, vykrádání aut, ale také výtržnictví a dalších činů. Automatické, a tedy i nárokové podmíněné propuštění po odpykání třetiny, respektive poloviny trestu se má totiž týkat i recidivistů. „Domnívám se, že by to vedlo k nárůstu tohoto druhu kriminality,“ řekl Deníku zdroj z Krajského soudu v Ostravě.

Podle soudce navíc dojde ke snížení respektu z trestního řízení. „Jaký respekt může mít člověk, který si vyslechne rozsudek a hned ví, že pokud nic ve věznici neprovede, po třetině trestu půjde domů? Takový trest ztrácí i výchovný účinek,“ prohlásil soudce.

Až dosud mohli vězni požádat o propuštění po polovině trestu. Zejména u recidivistů však soudy řadě návrhů nevyhověly. Nyní by je však musely automaticky propustit někdy i po třetině trestu.

Mohlo by hrozit také to, že soudy se trendu přizpůsobí a začnou ukládat přísnější tresty, aby možnost nárokového podmíněného propuštění oddálily. „Samozřejmě, že by tresty byly ukládány v rámci zákonné trestní sazby. Ale mohly by být přísnější a soudci by tak v nich mohli zohlednit zkrácení trestu díky nárokovému podmíněnému propuštění,“ dodal soudce.

Návrh změny trestního zákoníku

V § 88 se vkládají nové odstavce, které znějí:

(1) Odsouzený za přečin k trestu odnětí svobody nepřevyšujícímu tři roky, kterému nebyl uložen žádný kázeňský trest nebo mu byl takový kázeňský trest zahlazen podle jiného právního předpisu ke dni podmíněného propuštění, se podmíněně propustí po výkonu jedné třetiny uloženého nebo podle rozhodnutí prezidenta České republiky zmírněného trestu odnětí svobody. Zkušební doba je tři roky.

(2) Odsouzený za přečin nebo zločin, jenž není zvlášť závažným zločinem, k trestu odnětí svobody nepřevyšujícímu pět let, kterému nebyl uložen žádný kázeňský trest nebo mu byl takový kázeňský trest zahlazen podle jiného právního předpisu ke dni podmíněného propuštění, se podmíněně propustí po výkonu jedné poloviny uloženého nebo podle rozhodnutí prezidenta České republiky zmírněného trestu odnětí svobody. Zkušební doba je pět let.