Devětadvacetiletý Lukáš Gola je v civilu vodohospodářský technik. Když je ale potřeba, hodí na sebe vojenský mundúr a – jak sám říká – jde sloužit společnosti. Členem aktivních záloh je už od roku 2009, kdy nastupoval jako nejmladší člen roty v našem kraji. 

INDEX DENÍKU POHLEDEM KRAJE
ZARUČUJÍ VLÁDNÍ OPATŘENÍ DOSTATEČNOU OBRANYSCHOPNOST?

Hlasování u čtvrté otázky dopadlo v našem kraji takto: ANO 12 (19,4%) / NE 50 (80,6 %).

 

„Vstup do Aktivních záloh (AZ) pro mě byl výzvou otestovat sebe samého a okusit prostředí, o němž jsem slýchal od našich otců. AZ považuji za službu společnosti," říká rodilý Ostravan.

Když v červenci 2009 nastupoval jako nejmladší člen roty záložáků v Moravskoslezském kraji, nikoho neznal.

„Z mé zkušenosti mohu říct, že mnohem častěji než fyzická připravenost selhává právě psychická odolnost," říká Gola. To ale není jeho případ. Zápalem pro věc všechny prvotní nesnáze překonal a dnes je z něj zástupce velitele čety.

To podle něj obnáší zejména umění práce s lidmi. „Na cvičeních se setkáváte s mnoha novými kolegy, z nichž se často stanou vaši dobří přátelé i v civilním životě. Během výcviku se dostáváte do neobvyklých a poučných situací, ve kterých lépe poznáváte sebe i své kolegy. AZ musí být organizovaná skupina motivovaných lidí ochotných obětovat svůj vlastní komfort pro jiné než osobní cíle," říká rotmistr v záloze.

Ke kotli jedině v černém. Ilustrační foto.
Audit Deníku: Daň za výhřevnější kotel je ochranná rouška

CVIČÍ AŽ 28 DNÍ V ROCE

A někdy nejen komfort. Záložáci se často musejí účastnit akcí na vlastní náklady a ve svém volném čase. Na vojenských cvičeních mohou ročně strávit bezmála měsíc. „Cvičíme střelbu, taktiku, přesuny, zdravovědu, ženijní přípravu, logistické zabezpečení, klíčové je pro nás strážení strategických objektů a pomoc při živelných pohromách," popisuje Gola oblíbenou činnost, která pro něj před osmi lety byla plavbou do nepoznaných vod.

Neproveditelná pro něj byla před lety ještě jedna věc – fakt, že armáda bude jednou do svých řad nabírat zájemce s nadváhou, alergiemi či slabozrakostí.

„Pokud ale chce nabírat větší počet nováčků v krátkém čase, nemá jinou možnost. Stát se vojákem přitom automaticky neznamená být pěšákem v poli se zbraní v ruce. Kuchaři, elektromechanici, strojníci, lékaři, ajťáci jsou rovněž potřební pro efektivní chod armády. A tady výborný zdravotní stav přestává hrát prioritní roli," soudí Gola, proč se zájem o armádu zvyšuje. Třeba loni u záložáků v kraji o 80 procent. Zejména pro studenty totiž může být nové ohodnocení lákavý faktor.

Na cvičení Safeguard 2015 předvedla jednotka sedmdesáti záložáků střežení objektu ostravského letiště. Ilustrační foto.
Záložáci v kraji: od horníka po primátora

Vybrané odpovědi panelistů:

Jaroslav Konečný, ředitel Gymnázia a SOŠ Cihelní ve Frýdku-MístkuZdroj: Archiv DeníkuJaroslav Konečný, ředitel Gymnázia a SOŠ Cihelní ve Frýdku-Místku:
Ne – Počet „šavlí a mečů" v naši armádě je pro obranu hranic naprosto nedostatečný. Dlouholetá redukce nákladů na armádu a redukce stavu vojáků reálně schopných zabezpečit obranu ČR byla cesta do pekel, stejně jako budování armády „pro činnost v misích". Za největšího škůdce považuji bývalého ministra Tvrdíka a jeho teorie o tom, že konvenčních, pozemních sil už nebude potřeba. Teď by měl jít bránit naší hranici proti muslimským imigrantům osobně. Pacholek. Ministr Stopnický se snaží, ale situace se zlepšuje jen pomalu.

Marian Žárský, ředitel MěKC FrenštátZdroj: Archiv DeníkuMarian Žárský, ředitel MěKC Frenštát:
Ano i ne – Je to lepší, ale stále jsou nedostatečná. Zvýšení výdajů do armády je na místě, ale musí jít ruku v ruce s efektivním využíváním rozpočtových zdrojů. Byl bych také pro zavedení povinného vojenského výcviku pro mladé muže v délce tří měsíců. Jsem podporovatelem naší aktivní angažovanosti v rámci NATO.

Ilja Racek, ředitel Slezského divadla v OpavěZdroj: Archiv DeníkuIlja Racek, ředitel Slezského divadla v Opavě:
Ne – V minulém období jsme se chovali, jako by nás už nikdy žádné nebezpečí nemělo postihnout a teď sklízíme důsledky.

Zdeněk Heiser, vedoucí galerie, MKS HavířovZdroj: Archiv DeníkuZdeněk Heiser, vedoucí galerie, MKS Havířov:
Ne – Není v silách nikoho zaručit dostatečnou obranyschopnost státu v případě rozsáhlého válečného konfliktu. O tom je z historie a bohužel i ze současného dění ve světě množství příkladů!






Na náměstí Dr. E. Beneše v centru Ostravy v úterý 4. dubna 2017. Rekonstrukce začala.
Na náměstí v centru Ostravy smí jen bagr. Rekonstrukce skončí v květnu

Redakce Deníku na sklonku funkčního období nynější vlády připravila seriál „volebních auditů", které se zaměří na vybrané body z programu trojkoaličního kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky. Co se kabinetu povedlo a kde naopak v uplynulých čtyřech letech selhával? Připravili jsme pro vás shrnutí hlavních změn na celostátní úrovni, pohled z našeho regionu a k tomu exkluzivní „Panel Deníku": výsledky ankety mezi bezmála tisícovkou regionálních osobností, které okomentují jednotlivá témata.SEZNAM VŠECH osobností z Moravskoslezského kraje účastnících se auditu Deníku najdete ZDE.