Česká republika techniku získala darem od Německa za vojenskou podporu Ukrajiny. Součástí dodávky je kromě tanků také počáteční balík náhradních dílů, munice a tříletá servisní podpora ze strany dodavatele, která zahrnuje i výcvik českých vojáků. Hodnota daru je 3,85 miliardy korun.

Na Libavé probíhá výcvik ukrajinských vojáků.
Výcvik Ukrajinců na Libavé: v okolí klid, jen emaily o fašistech a banderovcích

Symbolický klíč od tanku převzala od zástupce německého ministerstva obrany ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Kromě ní se slavnostního ceremoniálu zúčastnil například náčelník generálního štábu Karel Řehka, státní tajemník německého ministerstva obrany Benedikt Zimmer i zástupci německého ministerstva obrany, německé a rakouské armády nebo zbrojní firmy Rheinmetall, z jejíž zásob darované stroje pochází.

Černochová v projevu řekla, že tanky Leopard znamenají pro českou armádu skutečný přechod na moderní platformu, kterou bude mít smysl rozvíjet. Poznamenala, že se s nimi Česko dostane ze závislosti na ruské technice. "Vážím si toho, že slovo dané mezi přáteli platí," poděkovala ministryně Německu. Zimmer naopak poděkoval České republice za její pomoc Ukrajině.

Přáslavický 73. tankový prapor má v současné době k dispozici asi tři desítky modernizovaných tanků T-72M4 CZ. V roce 2020 vláda rozhodla o jejich dalším technickém zhodnocení, což představuje výměnu třeba komunikačních prostředků nebo vylepšení systému řízení palby. Změny podle dřívějšího vyjádření ministerstva obrany prodlouží životnost tanků do roku 2030. Technici se ale podle úřadu budou potýkat s problémy zajištění některých náhradních dílů.

Odborníci se po zkušenostech nejen s válkou na Ukrajině shodují, že tanky mají na moderním bojišti i nadále své důležité místo. Poskytnout mohou mohutnou palebnou sílu, možnost rychlého manévrování nebo silnou ochranu posádky.

Z Německa česká armáda získává starší stroje Leopard 2A4, které mohou být modernizovány na nejnovější verzi 2A7. Podle ministerstva mají dodávané leopardy oproti T-72M4 CZ lepší pancéřovou ochranu, větší vnitřní prostor pro posádku a jsou rychlejší. Nemají nabíjecí automat, munice v nich je tak uložena bezpečněji. Leopardy jsou, stejně jako další západní tanky, oproti strojům sovětské výroby těžší a jejich váze neodpovídá některá česká dopravní infrastruktura. K její úpravě se ale Česko již dříve v NATO zavázalo.

Ministerstvo v květnu avizovalo, že zahájí jednání o nákupu dalších až 50 tanků Leopard nejnovější verze 2A7+. V úterý Černochová řekla, že resort zpracovává studii, která se týká budoucího nákupu nových tanků. Varianta nákupu leopardů se podle ní nabízí, nevyloučila ale ani například oslovení Jižní Koreje, která nabízí stroje K2 Black Panther.

Na nově elektrifikované trati z Olomouce přes Uničov do Šumperka začaly jezdit nové soupravy RegioPanter. 20. 12. 2022
Tyto nové vlaky už jezdí z Olomouce na Uničov. Do léta přijde velké vylepšení