Na nelegální umístění volebních bannerů upozornili zástupci některých opozičních stran ve městě. Několik jich také ve středu odpoledne absolvovalo na radnici schůzku se starostkou Gabrielou Hřebačkovou (NESTRANÍCI), která uznala, že umístění bannerů bylo protiprávní, jelikož stavební úřad k tomu nevydal patřičné povolení.

Nebylo vydáno povolení

V prohlášení lídrů pěti opozičních stan v Českém Těšíně se píše, že městští úředníci potvrdili, že umístění billboardů i konstrukce nemá žádné povolení, schválení či výjimku pro zábor a umístění. Neexistuje ani ohlášení stavby ani žádné rozhodnutí o umístění v památkové zóně města Český Těšín. A to přesto, že hnutí ANO pozemky využívalo zdarma. Kateřina Krainová Byrtusová, lídr kandidátky NEZÁVISLÍ PRO TĚŠÍN, to považuje za skandální. „Třeba proto, že někdo umístí politické billboardy bez patřičného povolení v památkové zóně, jak tomu bylo ve dvou případech,“ řekla.

Babišovi příznivci v Moravskoslezském kraji zřejmě hodně čtou, někteří brali knihy po šesti i osmi kusech. Snímek z Babiš tour v MS kraji ve dnech 22. - 24. srpna 2022.
Knížky brali po šesti i po osmi, Babišovi příznivci v MS kraji zřejmě hodně čtou

Starostka Gabriela Hřebačková tvrdí, že o připravované instalaci bannerů nevěděla. „Všeobecně mi tento způsob umístění reklamních bannerů není vlastní," sdělila. Na dotaz, zda za tento přestupek přijde nějaká sankce, nebo zda bude záležitost řešena třeba ve správním řízení, řekla, že jako starostka není kompetentní k projednání případných přestupků a jsou k tomuto pověřeny určené orgány obce.

Lídr: „Ano, došlo k pochybení“

Místostarosta, předseda a lídr hnutí ANO v Českém Těšíně Tomáš Pavelek k celé záležitosti řekl, že při snaze o umístění bannerů ve svém městě vycházel ze zkušeností z Ostravy, kde už podobné bannery umístěny byly.

„Byla mi nabídnuta jejich výroba. Přivezl jsem je a zjišťoval, co je potřeba udělat, abychom je mohli někam umístit. Podal jsem si žádost na radnici a bylo mi řečeno, že v zeleni být mohou,“ řekl Deníku Pavelek, který podal zmiňovanou žádost počátkem srpna za svoji osobu.

Andrej Babiš na návštěvě Moravskoslezského kraje, 24. srpna 2022, Třinec.
SOUHRN: Agresivní tečka za Babiš tour v MS kraji, jednu málem schytal i fotograf

Jenže na umístění bannerů nebylo vydáno povolení. „Ano, v této záležitosti došlo k pochybení, a proto jsme nechali bannery na naše náklady okamžitě odstranit,“ řekl Tomáš Pavelek s tím, že odstranení banerů zajišťoval už od úterka.

Deník zjišťoval, jak celou věc vnímá okresní organizace hnutí ANO. Jeho předseda Lukáš Oprchalski Deníku řekl, že se o této věci dozvěděl ze sociálních sítí. „Dočetl jsem se na facebooku, že bannery byly odstraněny. Neměl jsem zatím potřebu to nějak dále řešit. Považují to za vyřízené. Ale zeptám se na to, až se v panem místostarostou uvidím,“ řekl Lukáš Oprchalski.