Ve Stránském lukostřelci stříleli na vzdálenost 20 a 25 metrů na terč o průměru 80 centimetrů. „Jedna střelecká disciplína je pro všechny pořadatele jednotlivých kol ligy společná. Tu dodržet musí, ale každý závod pak má něco vlastního, speciálního. My jsme třeba přichystali loveckou stezku, při níž střelci procházeli lesem a stříleli na terče na různou vzdálenost. Byla to vlastně jakási lukostřelba v praxi. Tak nějak před staletími lovili lovci,“ řekl Ivan Sajkala z bruntálské pořadatelské skupiny Sagittate veloces, což v češtině znamená Hbité střely.

Jednou z tradičních lukostřeleckých disciplín je tzv. Střelba ku ptáku. „Takové soutěže mají staletou tradici, jejich kořeny sahají až někam do 12. století a vždy byly velmi populární.. Samozřejmě se nestřílí na živého ptáka, ale na jeho maketu, která mohla být umístěna třeba na vrcholku kostelní věže. Jako lukostřelecké tyto soutěže zanikly někdy po třicetileté válce a pokračovalo se v nich střelbou z mušket,“ sdělil Ivan Sajkala. Tuto disciplínu ve Stránském vyhrál Jiří Grepl ze Šumperka. Celkovým vítězem s nejvyšším počtem bodů se pak trochu nečekaně stala Zuzana Pavlíková z Fulneku.

Získat stejný luk, jaký používali lukostřelci ve středověku, není dnes nijak obtížné. Jejich výrobou se zabývá několik specializovaných firem. Mnozí milovníci historické lukostřelby si však své luky zhotovují sami. Na jejich výrobu se nejčastěji používá jasanové dřevo. Podobné je to i s šípy. I ty se dají koupit, ale většina střelců si je vyrábí na míru přesně podle svých požadavků. Na rozdíl od moderních sportovních luků se u historických nepoužívají žádná mířidla, vyvažovadla a stabilizátory. Historičtí lukostřelci sice tvrdí, že u nich je všechno záležitostí ruky a oka, ale na výsledek střelby má vliv mnoho dalších okolností, jako je například psychická pohoda nebo i počasí.

„Dá se to naučit, ale musí se opravdu chtít. Nějaké vymlouvání, že to nejde, tady neplatí. Chce to pravidelný trénink, což znamená každý den tak stokrát vystřelit. Je to dřina, ale zase se při tom člověk perfektně odreaguje,“ dodal Ivan Sajkala.