Babiš mimo jiné zopakoval, že přijal porážku ve sněmovních volbách a že s hnutím ANO půjde do opozice, což oznámil v pátek. "Já jsem původně chtěl čekat na pana prezidenta, ale zkrátka … Já už jsem byl rozhodnut dávno," řekl Babiš. "Pan prezident na to samozřejmě má nebo měl na to jiný názor. Když jsem s ním mluvil naposledy v neděli, tak mi řekl: 'Andreji, já ti dám dva pokusy.' Ale šel do nemocnice a já jsem to nechtěl moc řešit," uvedl předseda ANO.

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček
Zeman svolá zasedání sněmovny na 8. listopadu, oznámil Vondráček

Babiš slíbil, že v souladu s ústavou podá do rukou prezidenta demisi své vlády po ustavující schůzi Sněmovny, která začne 8. listopadu. Její zasedání by podle Babiše mohlo trvat dva až tři týdny. Prezident by poté na přelomu listopadu a prosince pověřil někoho sestavením nového kabinetu. Do té doby by měl mít klid na svou léčbu.

"Pan prezident v této chvíli nehraje žádnou roli. Proč Senát chce nějakou zprávu? Proč někdo potřebuje okamžitě vědět, jaký je zdravotní stav pana prezidenta? Bylo by dobré, aby tyhle nechutnosti skončily," prohlásil Babiš.

Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek: Varuji před euforií z výsledku voleb

Opětovně uvedl, že předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) udělal velkou chybu, když Zemana navštívil na oddělení intenzivní medicíny Ústřední vojenské nemocnice. "Nevím, co tam vůbec hledal a proč tam šel," řekl Babiš. Vondráček svou návštěvu zdůvodnil tím, že ho prezident povolal a podepsal před ním rozhodnutí o zasedání budoucí Sněmovny.

Senát požádal o informace 

Senát si informace o prezidentově zdravotním stavu vyžádal kvůli pochybnostem o tom, zda je Zeman v současné situaci schopen zastávat úřad hlavy státu. Původně předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) požádal o informace včetně prognózy Zemanova stavu Kancelář prezidenta republiky, ale neúspěšně. V pátek se proto obrátil na ÚVN a Zemanova lékaře. Informace jsou podle senátorů podstatné pro případné převedení prezidentských pravomocí na předsedu vlády a předsedu Sněmovny po dobu Zemanovy indispozice.

Ošetřující lékař prezidenta Miloše Zemana Miroslav Zavoral poskytl 10. října 2021 komentář médiím ke zdravotnímu stavu hlavy státu.
Se vší zodpovědností. Nemocnice posuzuje žádost Senátu kvůli zdraví prezidenta

Předseda ANO také uvedl, že i jako opoziční politik chce zastupovat voliče ČSSD, KSČM či Přísahy, které se do Sněmovny nedostaly. Zásluhu na tom podle sociologů mělo právě Babišovo hnutí, které komunistům a sociálním demokratům část původních voličů přetáhlo. Celkem tak ve volbách propadly hlasy zhruba jednoho milionu voličů.

"Vy, kteří jste volili ČSSD nebo kteří jste volili KSČM nebo Přísahu, vy, kteří jste volili a vaši favoriti se nedostali do Sněmovny, tak chci vám říct, že vaše hlasy nepropadly. Já jsem tady pro vás. Já budu váš hlas ve Sněmovně. Na to se můžete spolehnout," řekl Babiš.