Kdo z rodičů ještě neslyšel odpověď na otázku, jestli má dítě hlad, něco ve smyslu „mám, ale chci něco malé“?

Dětský svět je jiný, než náš - obavy, politika, výdělky nebo pandemie se ho netýkají. Pro nás to nebylo jiné, někteří si pamatujeme dobu strachu rodičů, když v rádiu říkali něco o Černobylu a jediné, co nás zajímalo, bylo jak se vyplížit z pokojíčků na nejbližší hřiště za kamarády a pokračovat ve hře na Ivanhoa, kterého záhy vystřídal Robin Hood.

Zpestření jídelníčku nemusí být alchymie

Řada rodičů si klade otázku, jakým způsobem vyladit požadavek zdravé výživy dítěte s potřebou dětí mlsat. A děti potřebují opravdu obojí. Na jedné straně požadavky zdravé výživy na snížení množství sladkostí a tuků v jídelníčku a zvýšení příjmu vlákniny, vitamínů a minerálů, na stranu druhou jídlo musí hlavně dětem chutnat a uspokojit jejich psychické potřeby, kam požitek z dobrého jídla nesporně patří.

Dětská obezita
Každé čtvrté dítě v Česku trpí nadváhou

Pokud jídlo nechutná, děti ho zahodí do koše a je jedno, zda ve škole, nebo doma. Hladové děti jsou více unavené a častěji je bolí hlava, bývají podrážděné, nervozní a neposedné, domácí rodinnou pohodu dokáže proměnit v galeje.

Září patří dětem
Předplaťte si Deník.cz a čtěte vše bez omezení. Navíc získáte zdarma unikátní e-knihu Hobby s dětmi, plnou rad a tipů, jak kvalitně trávit čas se svými dětmi.

Proto se stále více pro děti doporučuje zdravé mlsání. Nejde o nic jiného než o hledání potravin, které by splňovaly dva požadavky - odpovídaly by zásadám zdravé výživy a zároveň dětem chutnaly a uspokojily jejich potřebu mlsat.

Běžné sladkosti, které jsou na pultech marketů, obsahují velké množství cukru, tuku a bílou mouku, což obecně podiatři a výživový poradci nedoporučují. Zdravé mlsání by mělo obsahovat vlákninu, vitamíny a minerály, minimum cukru a pokud možno nízký obsah tuku. Tyto požadavky dnes splňuje celá řada celozrnných výrobků, např. typu křehké celozrnné chlebíčky, o kterých se opravdu dá říci, že jsou zdravým mlsáním.

Zdravé a chutné zároveň nemusí být oxymóron

Celozrnné výrobky mají řadu výhod. Obsahují vlákninu a ta má řadu pozitivních dopadů na naše zdraví. Vlákninu nejsme schopni trávit, tedy z ní získávat energii. Proto potraviny obsahující více vlákniny vyvolají pocit nasycení, zaplní žaludek, ale nezvyšují energetický příjem.

Vláknina váže některé nežádoucí látky vznikající při trávení a tím chrání sliznici střev před poškozením. Vláknina zpomaluje vstřebávání cukrů, snižuje vstřebání tuků z potravy a aktivně snižuje hladinu cukru a tuku v krvi. Tak přispívá ke kompenzaci cukrovky a vysoké hladiny cholesterolu.

Výhodou venkovních her ale je, že se v určité formě dají absolvovat i při přísných covidových restrikcích
A co po vyučování? Hurá, bude bojovka

Celozrnné výrobky jsou bohaté na vitamíny skupiny B, které jsou nezbytné pro vývoj nervové soustavy, pro tvorbu krve, pro imunitní systém i pro kvalitní vlasy a nehty. V podstatě se dá říci, že bez vitamínů skupiny B by nic v organismu neprobíhalo správně. Navíc řada z těchto výrobků je bezlepková, takže vyhovují i stravovacím požadavkům lidí s intolerancí na lepek.

Kombinace celozrnného dezertu například s rýžovým, nebo čekankovým sirupem umožňuje uspokojit chuť na sladké, aniž bychom výrazně zvýšili příjem cukru. To je velmi důležité při prevenci cukrovky a obezity. Ovšem ne vždy celozrnné výrobky chutnají. Co je zdravé, nemusí být chutné.

Tvarohový dezert

Nejeden doporučený zdravý a chutný mls si rodiče mohou udělat sami doma – a to klidně za asistence dětí, protože na něm nic složitého není. Například takový tvarohový dezert s broskvemi.

Suroviny:

  • 200 g kokosu
  • 2x nízkotučný tvaroh
  • 10 oloupaných čerstvých broskví
  • 3 vejce
  • 1/2 prášku do pečiva
Hračky jako dřevěné kostky, modelína a pastelky jsou obvykle pro děti mnohem zdravější než ty elektronické, vzdělávací
Hračky: Kolik jich děti vlastně potřebují?

Postup:

Broskve vidličkou rozmačkat a smíchat s tvarohem. Do směsi se přidá kokos, žloutky a nakonec vyšlehaný sníh z bílků. Poté se přidá 1/2 prášku do pečiva a vše důkladně promíchá.

Takto hotovou směs je třeba nalít do formy z teflonu a péct na 180 °C asi 45 minut. A zdravý a chutný mls je už zapotřebí jen zbaštit.

Špalda a její výhody 

Na pečení zdravých pokrmů se doporučuje Špaldová celozrnná mouka. Dá se používat každodenně. Vyrábí se ze špaldy, což je druh rozpadavé pšenice. Jelikož tento druh neprošel žádným typem šlechtění jako jiné obiloviny, zachovává si už po staletí vysoký obsah vitaminů, minerálů a vlákniny. K výrobě mouky se používají celá zrna včetně obalové části, které obsahují největší množství cenných látek.

Špalda je navíc velmi odolná proti škůdcům a není potřeba ji hnojit. Mouka z ní tak neobsahuje chemikálie. Na rozdíl od klasické bílé mouky nepatří „špaldovka“ mezi časté alergeny. Pro většinu lidí je velmi dobře stravitelná a nezpůsobuje žádné zažívací obtíže.

Celozrnné mouky jsou mlety z celého zrna. Obsahují tedy mimo bílkovin, sacharidů a tuků také vlákninu, minerální látky z klíčků a vitamíny.

Složení celozrnné mouky (špaldová hladká) ve 100 gramech:
• Sacharidy: 75 g, z toho cukry 0 g
• Bílkoviny: 11 gramů
• Tuky: 1,0 gramu
• Vláknina: 9 gramů
• Minerální látky: železo, fosfor, vápník, hořčík, draslík, zinek
• Vitaminy: A, E, vitaminy skupiny B1, B2 a kyselinu listovou

Hladká mouka pšeničná má v porovnání se špaldovou téměř stejné množství sacharidů a bílkovin, ale pouze 3 gramy vlákniny.

Tip:
Skoro každý má rád bramboráky, a sto lidí má na ně také sto receptů. Dají se skvěle udělat z cukety a špaldové mouky, dochutit Solčankou, což je solidlo ze sušené zeleniny, které neobsahuje glutamany (neboli jedovaté oblbováky chuťových buněk). Na hotový bramborák stačí nakrájet mozarellu a doplnit třeba rajčetem.

Autor: Radim Černý