KDY: 10. srpna, 9 - 22 hodin
KDE: Karlova Studánka

Do Karlovy Studánky budou vypraveny speciální gastrovlaky pro gurmány. Čeká na ně celodenní program od 9 do 22 hodin.

O hudbu se postarají kapely Mňága a Žďorp a Mirai. Vysoké kulinářské umění předvedou vyhlášení šéfkuchaři Marek Fichtner a Marcel Ihnačák. Budou zde předána ocenění „Regionální potravina“ a místní farmáři nabídnou své produkty.

Gastrofestival Jak šmakuje Moravskoslezsko je receptem, jak se dobře najíst, pobavit se, a pak spálit kalorie při horské turistice nebo cyklistice.

„Gastroturistika začíná mít v oblasti cestovního ruchu opravdu velké slovo. Lidé se zajímají o regionální pochoutky a mají chuť nakupovat a ochutnávat od místních farmářů a producentů. Naší představou je vrátit typické regionální speciality na jídelní lístky restaurací,“ uvedl náměstek hejtmana pro cestovní ruch a regionální rozvoj Jan Krkoška. Tento festival pořádá Moravskoslezský kraj už od roku 2011.

V Karlově Studánce v sobotu představí restaurace to nejlepší ze svých jídelních lístků, a pozadu nezůstanou ani regionální pivovary a potravináři. Návštěvníky například čeká levandulové víno, pampelišková káva nebo šnečí kaviár.

Součástí programu bude i science show „chemie v kuchyni“ a kulinářské dílničky s gastro manufakturou. Zapojit se mohou i děti.

Gastrofest Jak šmakuje Moravskoslezsko se po roce vrací do Karlovy Studánky.Zdroj: Deník / VLP Externista

„Doporučuji nechat auto doma. Speciálně vypravený gastrovlak vyjede ráno z Ostravy a zastavuje v Opavě, Krnově, v Bruntálu a pokračuje až do Malé Morávky. Z Malé Morávky a Vrbna pod Pradědem budou do Karlovy Studánky kyvadlově jezdit autobusy. Snažíme se tak vyhnout dopravním problémům, které při velké návštěvnosti hrozí,“ doplnil náměstek hejtmana Jan Krkoška.

Soutěž Regionální potravina Moravskoslezského kraje zaštiťuje Ministerstvo zemědělství jako podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin. Slavnostního vyhlášení se zúčastní zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Oceněné výrobky mohou návštěvníci gastrofestivalu rovnou ochutnat. Bude to třeba hlavnický tvaroh, libavský med, kozí jogurtové mléko z Vítkovska nebo světlý ležák Skřečonský žabák. „Letos budeme ochutnávky nabízet v ekologických obalech a doufáme, že se i návštěvníci budou k životnímu prostředí chovat šetrně a použité obaly z ochutnávek vyhodí do připravených speciálních sběrných nádob,“ řekla náměstkyně hejtmana kraje pro životní prostředí a zemědělství Jarmila Uvírová.

Gastrovlak Krnov - Malá Morávka

Krnov: Krnov 09:39, Bruntál 10:04,Rudná p. Pradedem 10:13,Svetlá Hora 10:18,Rudná p. Pradědem zast. 10:25, Malá Morávka 10:30

Gastrovlak Bruntál Malá Morávka

Odjezdy z Bruntálu: 07:34, 09:34, 11:34, 13:04, 14:34, 15:46, 16:54, 18:35 a 20:15 hod.

Odjezdy z Malé Morávky: 08:25, 10:25, 11:35, 12:25, 13:45, 15:45, 17:45, 19:30 a 22:30 hod.