OSTRAVSKO

Mint Market
KDY: sobota 5. listopadu od 10 hodin
KDE: Trojhalí Karolina, Ostrava
ZA KOLIK: zdarma

Mint Market se ještě jednou letos vrátí do Ostravy. V Trojhalí Karolina svou tvorbu představí více než devadesát tvůrců z celé republiky a Slovenska. V nabídce tak bude obrovská dávka krásných produktů. Mint market je trh se svěží módou, šperky, designem a delikatesami. Zároveň bude v hale probíhat i Extrem food festival - festival světové kuchyně.

MINT Marketu v Trojhalí Karolina, 6. listopadu 2021 v Osravě.MINT Market. Ilustrační fotoZdroj: Deník/Lukáš Kaboň

Vítkovický Slavín
KDY: sobota 5. listopadu od 15 hodin
KDE: hřbitov, Ostrava-Vítkovice
ZA KOLIK: 100 korun

Komentovaná vycházka vítkovickým hřbitovem představí minulost všech vítkovických pohřebišť. Hlavní pozornost však bude věnována současnému hřbitovu na Závodní ulici. Během vycházky se seznámíte s jeho minulostí, s nejvýraznějšími hroby, památníky obětem světových válek a hladových bouří, dále s kříži i s významnými osobnostmi, které na hřbitově sní svůj věčný sen.

Pink Floyd Forever
KDY: sobota 5. listopadu od 20 hodin
KDE: Hudební bazar, Ostrava

Fanoušky této hudební skupiny potěší mistrně a s velkou láskou a respektem připravený hold britské legendě. Hudební bazar v sobotu večer nabídne koncertní provedení audiovizuálního pořadu s názvem Kéž bys tady byl. V průběhu vystoupení bude hrát nejen kompletní LP Pink Floyd - Wish You Were Here, ale také další skladby ze starší i novější éry Pink Floyd, doplněné velkoplošnou projekcí a světelnou show.

Ilustrační foto.Ilustrační foto.Zdroj: Brody

J.A.R.
KDY: sobota 5. listopadu od 21 hodin
KDE: Barrák Music Club, Ostrava

Jedna z nejznámějších funky kapel dorazí 5. listopadu do Barrák Music Clubu, aby potěšila všechny posluchače hity jako Jsem vymletej nebo Bulhári. A bude toho samozřejmě mnohem více! Vstupenky na akci jsou v předprodeji v klubu a v Hudebním světě. Koncert začíná ve 21 hodin!

Kapela J.A.R.Kapela J.A.R.Zdroj: Emil Bratršovský

KARVINSKO

Případ ztraceného kupce
KDY: sobota 5. listopadu od 8 hodin
KDE: Archeopark Chotěbuz-Podobora

Na Jantarové stezce se ztratil kupec. Návštěvníci archeoparku se proto mohou připojit ke skupině detektivů a rozluštit záhadu na základě výpovědí obyvatel hradiska. Ne všichni jsou ovšem poctiví a říkají pravdu. Detektivní hra je určena pro děti od 10 let.

Jóga smíchu
KDY: sobota 5. listopadu od 10 hodin
KDE: YoGaia, Havířov
ZA KOLIK: 350 korun

Jóga smíchu neboli hasjayoga, jak se jí tradičně říká, je založena na principu vyvolaného smíchu, který poskytuje stejné fyziologické a psychologické výhody jako smích spontánní. Unikátní koncept, který spojuje jednoduchý zdravý pohyb, smícho-cviky, jógové dýchání, hraní her i relaxaci mohou vyzkoušet zkušení jogíni i úplní nováčci.

Smích - ilustrační foto.Ilustrační fotoZdroj: Deník/archiv

Monsterllica
KDY: sobota 5. listopadu od 18 hodin
KDE: Hard Cafe, Karviná
ZA KOLIK: 150 korun

Milovníci legendárni kapely Metallica si mou přijít užít jedinečnou tříhodinovou show s jejími nejznámějšími hity v podání revivalového uskupení Monsterllica.

Severozápad USA
KDY: úterý 8. listopadu od 18 hodin
KDE: malý sál, MěDK Karviná

Podzimní výlet na severozápad USA (stát Washington) nás zavede do překrásných národních parků North Cascades, Mount Rainier a do deštných pralesů Olympijského poloostrova. Dále se podíváme do krajiny zdevastované výbuchem sopky St. Helens a na závěr si prohlédneme města Seattle, Tacoma a Olympia. Přednáška v rámci cyklu pravidelných cestovatelských večerů „Karviná svět a zase zpět“ se uskuteční 8. listopadu od 18 hodin v malém sále MěDK Karviná.

Severozápad USA (Karviná svět a zase zpět) - plakát k akciSeverozápad USA (Karviná svět a zase zpět) - plakát k akciZdroj: Archiv pořadatele

FRÝDECKO-MÍSTECKO

Cesta za pokladem
KDY: neděle 6. listopadu od 15 hodin
KDE: Kino Vlast, Frýdek-Místek
ZA KOLIK: 80 korun

Děti zažijí spoustu dobrodružství s pirátem Mikym-dřevěnou nohou a pirátkou Marcelínou. Na tajuplném ostrově najdou poklad, zatančí si s divochem Pátkem, zazpívají se zvířátky z džungle a pak zjistí, že největší poklad, který člověk má, je zdraví, přátelství a láska.

Souboj Bigbandů
KDY: sobota 5. listopadu od 19.30 hodin
KDE: Klub Stolárna, Frýdek-Místek
ZA KOLIK: 300 korun

Big Blast Band si po dlouhé době domluvil na domácí půdě spřátelený Band k souboji a tím se vrací k tradičnímu formátu, kde vám dva swingbandy předvedou své nej kusy. Tentokrát vyzve frýdeckomístecký Big BLAST! Band nedaleký Big band Vratimov. Přijďte si užít téměř tři hodiny skvělé zábavy s klasickou i moderní swingovou hudbou.

Swing. Ilustrační snímekIlustrační snímekZdroj: DENÍK

Hity ze záhrobí
KDY: sobota 5. listopadu od 21 hodin
KDE: Klub Stoun, Frýdek-Místek
ZA KOLIK: 50 korun

V dušičkovém čase jsou pro víkendové pobavení jako stvořené hity ze záhrobí. Potěší pamětníky i milovníky takzvaných oldies. K poslechu a především k tanci bude DJ Kamil a DJ Komár hrát písničky, které vznikly v době od 50. do 90. let.

Beskydský slavík
KDY: sobota 5. listopadu
KDE: Nová scéna Vlast, Frýdek-Místek

Pěvecká soutěž pro mladé talenty ve věku 13 26 let! Jeden z castingů proběhne 5. listopadu ve Frýdku-Místku v Nové scéně Vlast, finále soutěže pak 26. listopadu ve Frýdku-Místku v Nové scéně Vlast. Splň si svůj sen a staň se novým Beskydským slavíkem! Zažije nezapomenutelnou atmosféru a zazpívej na velkém podiu v záři reflektorů a před kamerami. Přihlášku do soutěže najdeš na webu www.beskydskyslavik.cz.

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Profimedia.cz

Mytologie Bohové Severu
KDY: sobota 5. listopadu od 16 hodin
KDE: Knihovna Třinec
ZA KOLIK: zdarma

Jak začal svět a jak skončí podle jejich mytologie? Jaké je srovnání starých mýtů s komiksy Marvel? To se dozvíte s dobrovolnicí Miriam už 5. listopadu od 16 hodin v Knihovně Třinec! Vstup na akci je zdarma.

Mytologie Bohové Severu - plakát k akciMytologie Bohové Severu - plakát k akciZdroj: Archiv pořadatele

OPAVSKO

Kdo se bojí, nesmí na zámek
KDY: sobota 5. listopadu od 15 do 23 hodin
KDE: zámek Raduň
ZA KOLIK: 200, 160 a 80 korun

Za okny se šeří, noc se blíží a s ní přicházejí duchově i strašidla. Stručně řečeno – nic pro slabší povahy. V zámeckých komnatách budou totiž během netradiční prohlídky ožívat děsivé příběhy z minulosti. Statečné děti i dospělí návštěvníci zažijí na vlastní kůži mrazivou přítomnost nadpozemských bytostí, kteří k ním budou během Noci duchů a strašidel vycházet z temných zákoutí. (jih)

Státní zámek Raduň byl původně středověká tvrz, jeho dnešní kouzelnou podobu má od 19. století.Státní zámek Raduň. Ilustrační fotoZdroj: Jiří Baran

Kam se asi poděl dárek?
KDY: neděle 6. listopadu od 10 a 16 hodin
KDE: Loutkové divadlo Opava
ZA KOLIK: 60 korun

Malá Anička má narozeniny a rozbaluje si dárky, ale jeden se jí v tom množství papíru ztratí. Pomůžete jí ho najít spolu se strýčkem Dlouhánem? To všechno prozradí i umožní inscenace Rodinného divadla Rarášci dětem od čtyř let. (jih)

Zimní Slunovrat je štědrý
KDY: pátek 4. a sobota 5. listopadu
KDE: Opava

Náplní zimní krátké verze festivalu Slunovrat 2022 bude dnes od 16.30 hodin v Obecním domě vernisáž fotovýstavy Tomáše Vocelky s názvem Města a útěky. Od 18 hodin se v kostele sv. Václava uskuteční beseda s farářkou Marií Viktorií Kopeckou, známou jako autorku knížky Deník farářky nebo z televizní taneční soutěže StarDance a ve 20 hodin vystoupí Robert Křesťan se svou Druhou trávou. Sobotní část Slunovratu zahájí ve 14.30 hodin komentovaná prohlídka výstavy Města a útěky a program se následně přesune do kostela sv. Janů. Od 16 hodin se návštěvníci cestopisné přednášky vydají na cestu po Libanonu a od 18 hodin začíná literárně hudební večer. Evy Turnové a Tomáše Hradila. Do klubu Art přijdou hudební fanoušci ve 20 hodin na koncert Jamese Harriese. (jih)

Farářka Kopecká. Ilustrační fotoFarářka Kopecká. Ilustrační fotoZdroj: Archiv

Nezmar vydá své poklady
KDY: víkend 5. a 6. listopadu
KDE: rybník Nezmar, Dolní Benešov

S podzimem přichází i tradiční výlov největšího severomoravského rybníka, který po oba dny už ráno přiláká k břehům znovu velký počet návštěvníků. Podle odhadu by v sítích rybářů mělo uvíznout kolem 1 200 metráků nejrůznějších ryb. Nejvíc bude kaprů, ale objeví se též štiky, candáti, líni, amuři i sumci. Pořadatelé zajistí pro diváky tradiční stánky s živými rybami, rybími lahůdkami z šesti rybích druhů i výstavu okrasných ryb. (jih)

Výlov Nezmaru. Ilustrační fotoVýlov Nezmaru. Ilustrační fotoZdroj: Archiv

Filmový klub: Trojúhelník smutku
KDY: pondělí 7. listopadu od 18 hodin
KDE: kino Mír, Opava

Opavský filmový klub tradičně uvádí snímky, které byly úspěšné na významných festivalech, a takovým je i Trojúhelník smutku. Získal v Cannes Zlatou palmu a pro švédského režiséra a scenáristu Rubena Östlunda byla už druhá, před pěti lety jí byl oceněn jeho film Čtverec. Také ten měli možnost diváci OFK zhlédnout, ale uváděný snímek je divácky přístupnější a předevšm velmi zábavný a vtipný, byť jde mnohdy o humor značně nekorektní. Ve filmu se vydáme na plavbu luxusní lodí, na níž potkáme výstřední milionáře, servilní stevardy, nějaké modelky a permanentně opilého kapitána ve skvělém podání Woodyho Harrelsona. Ve třech filmových kapitolách dojde k nečekaným událostem, které danou sociální hierarchii zásadním způsobem rozklíží. Tato sociální satira na soudobou společnost je chytrý film, který rozhodně nenastavuje zrcadlo jen bohatým snobům. Snímek Trojúhelník smutku uvádí kino Mír v pondělí 7. listopadu od 18 hodin. (mal)

NOVOJIČÍNSKO

Exkluzivní francouzské baroko
KDY: neděle 6. listopadu od 16 hodin
KDE: Muzeum Tatra, Kopřivnice
ZA KOLIK: 200 korun

V Kopřivnici mezi automobily Tatra vystoupí jedna z nejuznávanějších francouzských sopranistek, specializující se na starší slohová období, Chantal Santon Jeffery, a to společně s českou špičkou, sourozenci Vojtěchem a Janou Semerádovými v doprovodu flétny, violy da gamba a cembala. Zazní unikátní program sestavený z děl francouzského baroka. Ten nabídne formou zrekonstruované kantáty imaginární epický příběh hrdiny Apollóna, který během svých milostných setkání oslavuje umění múz.

Motýlek s úsměvem
KDY: sobota 5. listopadu od 14 hodin
KDE: Kulturní dům, Kopřivnice
ZA KOLIK: vstupné dobrovolné

Jubilejní 25. ročník přehlídky tance, zpěvu a dramatické tvorby dětí a mládeže s handicapem se po dvou letech vrací se svým programem. Akci moderuje Roman Pastorek a v dopolední části jsou připraveny i doprovodné tvořivé dílničky jako veselé tetování, veselé náramky, veselé odznáčky, výroba přáníček, kadeřnický salón a promítání pohádek v kině.

Ilustrační foto.Ilustrační fotoZdroj: DENÍK/Daniela Zedníčková

AC/DC revival
KDY: sobota 5. listopadu od 20 hodin
KDE: Kulturní dům, Příbor
ZA KOLIK: 100 korun

Nejúspěšnější AC/DC tribute kapela v České republice, kritiky uznávaná jako jedna z nejlepších i v zahraničí, vystoupí pro fanoušky v Příboře. Kapela působí na scéně od roku 2010 a ročně odehraje přes 100 koncertů v České republice, Slovensku, Polsku, Rakousku a Německu. Objevuje se také na pódiu s přední špičkou české hudební scény.

Three for Silver (USA)
KDY: pátek 4. listopadu od 20 hodin
KDE: Klub Galerka, Nový Jičín

Kapela Three for Silver pochází z Portlandu v Oregonu. Soubor posluchačům objevuje tradiční americkou hudbu: jde o eklektickou, ale smysluplnou směs folku, blues, country, americany, klezmeru a roots music, zazpívanou mimo jiné zpěvákem a basistou s hlasem Toma Waitse. Jeho stylový chraplák vyvažuje křišťálově čistý hlas akordeonistky. Kapelu na trio doplňuje velmi dobře zpívající houslista. Na koncert se můžete těšit 4. listopadu od 20 hodin v novojičínském Klubu Galerka.

Kapela Three for SilverKapela Three for SilverZdroj: Archiv pořadatele

BRUNTÁLSKO

Švestka aneb Jevištní sklerotikon
KDY: pátek 4. listopadu od 19 hodin
KDE: Městské divadlo, Bruntál
ZA KOLIK: 150 korun

Ochotnické divadlo ze Světlé Hory pod vedením Járy Šmitryho Cimrmana zve na svou, vlastně Cimrmanovu hru, kterou nastudovali členové tohoto souboru. Známá hra pojednává o partě kamarádů, kteří se sešli, aby očesali švestku.

CZ – SK Oldies
KDY: sobota 5. listopadu od 20 hodin
KDE: Kofola Music Club, Krnov

Milovníci hudby minulého století ocení večer plný hitů československé i zahraniční scény 70., 80. a 90. Let. Stylovou party doplní fotokoutek a welcome drink.

Hříšným nocím dodávala atmosféru v 60. letech i diskokoule.Diskokoule. Ilustrační fotoZdroj: Shutterstock

Halloween
KDY: sobota 5. listopadu od 17 hodin
KDE: Na Špici, Krnov
ZA KOLIK: vstupné dobrovolné

Lampiónový průvod v maskách ve stylu Halloweenu bude první listopadovou sobotu vycházet ze zahrady hostince Na Špici. Kromě samotného průvodu a přehlídky strašidelných masek je připraveno opékání špekáčků a ohňostroj.

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Filip Nekola

Máte tip na dobrou akci nebo jste dokonce jejím pořadatelem a rádi byste tuto událost zviditelnili? Pošlete krátký popis akce s ilustrační fotkou na e-mail: tipy.morava@denik.cz. Pozvánka se posléze objeví v našich tipech.