Česko naplno zasáhla druhá vlna pandemie. Vláda na to reaguje opětovným vyhlášením nouzového stavu a několika plošnými opatřeními včetně zavedení povinných roušek či zavření restaurací.

Nouzový stav vyhlašuje také Slovensko, kde je omezen pohyb, ale také se uskuteční plošné testování celé populace.

V USA vrcholí kampaň před prezidentskými volbami. Pouhý měsíc před hlasováním je na covid-19 pozitivně testován prezident Donald Trump i jeho manželka Melanie. Informace o průběhu jeho nemoci se různily, nakonec prezident opustil nemocnici po pouhých čtyřech dnech a pokračuje v kampani.

Ve věku 90 let zemřel proslulý představitel agenta Jamese Bonda Sean Connery.

EXPO se má konat v Dubaji
Velkolepé EXPO v poušti musí počkat

Útočník na předměstí Paříže uřízl hlavu středoškolskému učiteli dějepisu, který žákům při vyučování ukazoval karikatury muslimského proroka Mohameda.

Český sport zasáhla šokující zpráva: policie zadržela šedou eminenci tuzemského fotbalu Romana Berbra.

Navzdory pandemii a omezením možností pořádat dražby umění se tuzemský aukční podzim vydařil. Piková dáma od Toyen se prodala za 78,7 milionu korun a stala se nejdražším obrazem prodaným na české aukci. Na konci listopadu tento rekord na aukci Galerie Kodl překonala malba Františka Kupky, která stála více než 90 milionů korun.

18. října se na pražském Staroměstském náměstí uskutečnila demonstrace odpůrců vládních protiepidemických opatření. Akci svolalo několik extremistických spolků a hnutí, po sérii plamenných projevů policie vyzvala přítomné k dodržování povinných rozestupů a nošení roušek, posléze k opuštění náměstí. Řada účastníků výzvu ignorovala a následovala bitva s policií, jejíž záběry oblétly svět.

Zemřel Limonádový Joe Karel Fiala. Bylo mu úctyhodných 95 let.

Vtip na koronavirus
Pro zasmání z měsíce října

Státní svátek 28. října se uskutečnil bez tradičního dýchánku na Hradě, ačkoli prezident Miloš Zeman dlouho tvrdil, že státní vyznamenání předá jako obvykle jen za dodržení hygienických opatření.

V Polsku se rozpoutaly masové protesty proti spornému rozhodnutí tamního Ústavního soudu, které ženám de facto zabraňuje podstoupit potrat bez ohledu na jakékoli podmínky a skutečnosti.

V Bělorusku pokračují protesty proti diktátorovi Alexanderu Lukašenkovi, který se prohlásil za vítěze voleb, což však západní svět neuznává. 26. října se uskutečnila celonárodní stávka, které se ale nezúčastnily velké podniky.

Lewis Hamilton se oficiálně stal nejlepším pilotem formule jedna historie. Překonal letitý rekord Michaela Schumachera v počtu vyhraných velkých cen. Schumacher jich dokázal ovládnout 91, Hamilton v tuto chvíli již 95. Dá stovku?