Jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) vyjížděla na místo požáru v pátek po šesté hodině. Jednalo se o požár vybydleného nádražního domku v okrajové části města, který dříve sloužil jako kovárna. Jeho půdorys je 12x5 metrů, půdorys přístavku 3x1,5 metru.

„Oheň byl během několika minut uhasen. Na místě byl nalezen 55letý mrtvý muž. Další podrobnosti k zásahu hasičů nelze zatím zveřejnit i s ohledem na vyšetřování Policie ČR," uvedl tiskový mluvčí HZS MSK Petr Kůdela.

„Podle dosud zjištěných informací se jedná o objekt, který by měli využívat takzvaně osoby bez trvalého pobytu. Je podezření, že z dosud nezjištěných příčin došlo v objektu k zahoření. Na místě byl nalezen 55letý mrtvý muž," potvrdila mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská s tím, že cizí zavinění nebylo zjištěno. Přesnou příčinu úmrtí by měla určit nařízená zdravotní pitva.

Již devátá oběť ohně

Letošní rok si při požárech vyžádal několik obětí. Mrtvý bezdomovec v Bruntále se tak stal již devátou obětí požárů v Moravskoslezském kraji. Dosavadních osm obětí bylo z okresu Nový Jičín. „Pět letošních obětí souvisí s požárem ve Frenštátu pod Radhoštěm, dvě s požárem v Domě s pečovatelskou službou v Příboře a jedna s požárem v kuchyni bytu v Kopřivnici. Vše v okresu Nový Jičín," uvedl mluvčí Petr Kůdela.

Za tragickým požárem mohlo být kouření nebo manipulace s petrolejovou lampou

Příčinou pátečního tragického požáru v Bruntále byla zřejmě neopatrná manipulace s otevřeným ohněm. Vyplývá to z dosavadního průběhu vyšetřování. Při požáru v bývalé kovárně v areálu Českých drah, kde se zdržují lidé bez přístřeší, zemřel pětapadesátiletý muž.

Vyšetřovatelé z řad policie a hasičů nenašli na těle žádné popáleniny. Vše nasvědčuje tomu, že se muž udusil. Potvrdit by to měla nařízená pitva. Nic zatím nenasvědčuje cizímu zavinění. Muži se stala pravděpodobně osudná manipulace s otevřeným ohněm. Požár mohl vzniknout v důsledku kouření v posteli nebo při používání petrolejové lampy ke svícení a ohřevu.

Anna Dohnalová