Okolo pondělní desáté hodiny večerní začal těžký boj hasičské techniky s mohutným požárem, který ještě ani v úterý odpoledne nebyl zcela uhašen.Znavené hasiče museli vystřídat včera ráno čerstvější kolegové. Rozebírali dýmající stoh s těžkými balíky hořící slámy a na poli je rozebírali a prolévali. Dým obtěžoval obyvatele Jamartic až do večerních hodin.

Díky včasnému zásahu hasičů se povedlo zachránit uskladněné seno, dva býky a zemědělskou halu, vše v hodnotě dvou milionů korun.
„Nejjednodušším způsobem a to i z hlediska ekologie, je nechat stoh dohořet, samozřejmě pod dozorem hasičů. Nehledě na to, že sláma, či seno se už nedá použít,“ uvedl mluvčí Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Petr Kůdela.

Hasičům hodně pomohly i dva nakladače, které těžké, zhruba dvě stě padesátikilové balíky slámy vyvážely na volnou plochu, kde je hasiči prolévali vodou. Silný kouř obtěžoval od nočních hodin nejen obyvatele Jamartic, ale dokonce i nedalekého Rýmařova. Celková škoda byla zatím odhadnuta na čtyři sta tisíc korun.

„Policisté byli na místě celé včerejší dopoledne a na případu i nadále pracují,“ řekla Ivana Křištofová z bruntálské policie. Jednou z prošetřovaných verzí je i úmyslné založení požáru. Na místě zasahovaly tři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic v Bruntále, Krnově a Rýmařově a šest jednotek dobrovolných hasičů z Rýmařova, Ryžoviště, Horního Města, Dolní Moravice, Břidličné a Bruntálu.

Jana Adámková