Obsahoval cynický popis hrůzné události i nepřesnosti týkající se obětí – zástupci radnice opakovaně uvedli, že se většinou jednalo o zástupce majority. Policie se článkem začala okamžitě zabývat a po několika dnech obvinila vydavatele Vlasteneckých novin Radka V. (41 let). Hrozí mu až tři roky vězení.

Podle policie pod různými jmény psal i další extremistické články, ve kterých komentoval dění v různých částech republiky i ve světě.

Panelový dům ve kterém v sobotu 8. srpna při požáru bytu v jedenáctém patře zahynulo 11 lidí, 9. srpna 2020 v Bohumíně.
V Bohumíně zemřelo při požáru bytu 11 lidí. Město je stále v šoku

„Na internetu zveřejňoval extremistické informace, schvaloval likvidaci určitých osob, případně při spáchání nějakých trestných činů se hanlivě vyjadřoval k zemřelým a podobně,“ uvedl zástupce ostravského policejního ředitele Antonín Řezníček s tím, že první články se objevily v polovině předminulého roku. Nechyběly v nich ani výhrůžky konkrétním policistům nebo členům vlády.

„Vzhledem k tomu, že se texty vyskytovaly na různých sítích a v různých částech republiky, tak bylo složité poskládat nějaký snímek, odkud se pachatel této trestné činnosti dopouští. Postupoval velmi sofistikovaně,“ dodal Řezníček.

Panelový dům ve kterém v sobotu 8. srpna při požáru bytu v jedenáctém patře zahynulo 11 lidí, 9. srpna 2020 v Bohumíně. Zleva hejtman moravskoslezského kraje Ivo Vondrák, ministryně financí Alena Schillerová, šéf moravskoslezských hasičů Vladimír Vlček a
Ředitel hasičů odmítl kritiku jejich zásahu při požáru v Bohumíně

Vyšetřování není skončeno, trvat může ještě několik měsíců. Podle informací Deníku došlo k rozšíření trestného stíhání, které se nově týká i právnické osoby.

Muž je obviněn hned ze čtyř trestných činů, a to hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod, vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci a vyhrožování s cílem působit na úřední osobu.