Do boje s plameny v lokalitě Jamník v beskydských Starých Hamrech se tehdy zapojilo bezmála třicet hasičských jednotek. Požár se rozhořel po 13. hodině v sobotu 28. dubna 2012 v těžko přístupném terénu. Hasiči tak dostali pomoc i ze vzduchu - dva vrtulníky a letadlo.

Shořelo zhruba deset hektarů lesa, majitel odhadl škody na několik milionů.

Pomoc z nebe

K zásahu byly vyslány profesionální a dobrovolné jednotky ze širokého okolí. Cisterny dovážely vodu, které hasiči potřebovali obrovské množství. Vozy k místu naváděla spojka, která určovala trasu k zásahu.

Zdroj: Youtube

Nad požárem se krátce po jeho vzniku objevil hlídkový letoun s volacím znakem Florian. Jednalo se o požární hlídku, kterou si pro ochranu lesů objednávají Lesy ČR. Posádka oznámila požár a jeho přesnou pozici hasičům, kteří vyslali pozemní jednotky. Florian se pak vrátil zpátky na základnu v Kroměříži, odkud vzlétlo další letadlo, které je přizpůsobeno k hašení.

Požár v Českém Švýcarsku.
Kouř z Hřenska je cítit na desítky kilometrů. Nevolejte zbytečně, prosí hasiči

"Jedná se o Zlín Z137 agroturbo. Vybaveno je zásobníkem pro 1000 litrů vody. Hasební práce pak posádka provádí ve spolupráci s hasiči. Letadlo přistává na vhodných plochách, kde hasiči ze svých cisteren doplňují vodu do zásobníku," ekl provozovatel letadla Radovan Dalajka.

Video - Antonov AN-2 pro hašení lesních požárů, stejný typ nyní hasiči využívají v Hřensku

Zdroj: Youtube

Kolem 17. hodiny přiletěl k hašení také policejní vrtulník. Ten na plameny shazoval vodu z tzv. bambivaku. "Na místě jinak zasahuje téměř 30 jednotek a přímo do lokality jsme vyslali naše mobilní operační středisko, které bude koordinovat hasební práce," řekl Deníku mluvčí krajských hasičů Petr Faster.

Lesní požár vypukl v překrásné přírodě Nízkého Jeseníku. Hasiči zasahovali přímo na svahu nejvyšší hory Slunečná (800 m n.m.) 23. dubna 2022.
Neobyčejné místo i zásah. Boj s požárem v Jeseníkách ztěžoval vítr i síť cest

Požár se hasičům podařilo dostat pod kontrolu až po několika hodinách. Letecké hašení mohlo trvat pouze do západu Slunce. Pozemní jednotky však na místě zůstávají. Hašení bude pokračovat, aby se oheň nemohl znovu rozšířit.

Video - letecké hašení za využití tzv. bambi vaku

Zdroj: Youtube

"Požár v beskydských zalesněných svazích se jednotkám moravskoslezských hasičů podařilo o půl osmé večer lokalizovat. Požár se dále nešíří a hasiči nadále na místě bojují s plameny. Na místě v tuto chvíli zasahuje přes 30 jednotek s více než 40 hasičskými automobily. Likvidace požáru je komplikovaná složitým horským terénem, který je pro těžkou hasičskou techniku dostupný jen s obtížemi," informoval večer mluvčí Faster.

Nedělní bilance

Ještě v nedělních ranních hodinách na místě stále zasahovaly 4 jednotky, které vyhledávaly a dohašovaly ohniska požáru.

Zásah hasičů u požáru lesa v Dětřichově nad Bystřicí.
Požár lesa v Jeseníkách se hasičům podařilo dostat pod kontrolu

"V tuto chvíli na místě zasahují již jen jednotky z okresu Frýdek-Místek. Vzhledem k velmi složitému terénu je jejich práce obtížná a úplné uhašení požáru neočekáváme v blízké době. Vyšetřovatelé se na místě požáru spojili s majitelem lesa (Lesy ČR). Odpovědný revírník odhadl, že požár způsobil škodu značného rozsahu v řádu milionů korun. Přesná částka bude vyčíslena po uhašení požáru a kontrole porostů. Celková plocha, zasažená požárem byla cca 10 hektarů," sdělil Faster v neděli 29. července 2012 dopoledne tehdejší mluvčí krajských hasičů Petr Faster.

Dne 30. dubna pak hasiči v videu ze zásahu uvedli i celkovou škodu. "Požár na Starých Hamrech v Beskydech byl dnes ráno po sedmé hodině ranní uhašen. Dle informace vyšetřovatelů byla škoda na lesních porostech stanovena na 2 miliony korun."