Hasičům ohlásili požár v noci na čtvrtek 20. září. Nejprve k zásahu vyjely čtyři jednotky, ty ale záhy zjistily, že rozsáhlý požár slámy nejsou schopny uhasit, proto musely dorazit posily.

„Byly povolány další jednotky z poloviny bruntálského okresu. Celkem se na místě zásahu vystřídalo třináct jednotek požární ochrany, jedenáct dobrovolných a dvě profesionální," řekl na místě zásahu ředitel bruntálských profesionálních hasičů Jiří Patrovský. I tak soukromý zemědělec spočítal vzniklou ztrátu na zásobách a seníku na odhadem dva a půl milionu korun. Naštěstí nezůstal zraněn žádný člověk, ani hospodářské zvíře.

Hořelo déle než půl dne

Ve čtvrtek hodinu po poledni ještě hořela sláma, i samotná stodola. Oheň byl natolik silný, že upálil i železné zábradlí v patře stodoly. Všude bylo spousta kouře a zápachu ze spáleniště, na zemi ležela vodou prolitá sláma, kterou hasiči nejprve z hospodářské stavby vyvezli, následně ji prolévali proudnicemi. Hořelo bez přestání, požár se neustále rozšiřoval.

„Hlavní, co se podařilo zachránit požárním útokem, je polovina seníku i s půlkou uskladněné slámy," uvedl ředitel Patrovský, který označil včerejší požár za jeden z největších letošních v bruntálském regionu. „Zásah byl obzvláště náročný, navíc museli hasiči dovážet kyvadlově vodu z hydrantu ze Světlé Hory. Částečně jsme vodu čerpali i z místního hydrantu," popsal průběh hasebních prací Patrovský.

Podle předpokladu měli hasiči na louce vyvezenou slámu dohasit do čtvrtečního večera, aby zjistili ohniska požáru. Poté chtěli předat pozemek majiteli, soukromému zemědělci. Stodolu s již nepoužitelnou slámou nechali hasiči pod dohledem dohořet. „Předpokládáme, že večer ukončí hasiči na místě události svou činnost. Je samozřejmě brzy na to, abych se vyjádřil k příčině požáru," dodal ředitel.

Vyšetřovatelé hasičů a policistů přijedou na místo požáru až po jeho dohašení, aby zjistili pravou příčinu události. Vyloučena není nešťastná náhoda, ani úmyslné zapálení. „Až to podmínky na místě dovolí, bude se pokračovat v šetření a ohledání požářiště," potvrdila mluvčí bruntálských policistů Ivana Křištofová.