Akce se koná do soboty 14.9. v rámci pátečního Dne požární bezpečnosti.

"Hasiči si potvrdili, někdy ve spolupráci s místními strážníky, že i přes časté žádosti a varování občanů je průjezdnost hustě zastavěnými částmi měst velmi špatná, že by se hasiči při reálném výjezdu nedostali až na místo požáru, nehody či jiné nebezpečné události, nebo jen s velkými obtížemi. Řidiči nevhodně zaparkovaných vozidel dostali za stěrač barevný leták," komentoval dosavadní výsledky kontrol mluvčí hasičů Petr Kůdela.

"Například omezená průjezdnost ulic byla zaznamenána na dvou opavských sídlištích. Osobní automobily byly zaparkovány na všech sídlištích i na nástupních plochách, proto by hasiči mj.nemohli ustavit výškovou techniku – tedy automobilový žebřík či automobilovou plošinu. Nástupní plochy pro požární techniku kontrolovali také hasiči ve Vítkově."

Kontrola průjezdnosti v Bílovci.Zdroj: HZS Moravskoslezského kraje

Jak dále uvedl mluvčí, podobně hasiči čelili problémům s omezeným či nemožným průjezdem i ve Frýdku-Místku a Třinci. I zde byli řidiči nevhodně zaparkovaných vozidel upozornění letáky umístěnými za stěrači vozidel.

Kontrola průjezdnosti v Opavě.
Bezohlednost! Podívejte se, jak parkují někteří řidiči v Moravskoslezském kraji

"K překvapení novojičínských profesionálních hasičů byly ulice okresního města ve čtvrtek vpodvečer vesměs průjezdné. Bylo rozdáno pouze šest letáčků o správnosti parkování. V Bílovci vznikal problém většinou kvůli historicky úzkým uličkám," dodal Kůdela s tím, že hasiči mají často se svou rozměrnou a těžkou technikouproblém dostat se na místo zásahu nebo do potřebné blízkosti.

"Úzké komunikace jsou blokovány množstvím zaparkovaných vozidel, zablokovány jsou i nástupní plochy a problémy nastávají také při nutnosti ustavení výškové techniky, která má větší nároky na volný manipulační prostor. Pro hasiče jsou často problematické alternativní příjezdy po trávě, průjezdem mezi kontejnery na tříděný odpad, pouličními lampami, instalovanými lavičkami, plůtky předzahrádek, vzrostlou zelení a dalším městským mobiliářem," uvedl závěrem Kůdela.

Policie pátrá po totožnosti fanoušků Baníku.
Pražská policie pátrá po totožnosti fanoušků Baníku. Neznáte je?

Všechny hasičské stanice HZS MSK (22) mají letos v „pátek třináctého“ otevřeny dveře a vrata pro veřejnost jednotně od 9 do 16 hodin, centrální hasičská stanice v Ostravě-Zábřehu kvůli množství naplánovaných ukázek již od osmi hodin. Vstup zdarma je v pátek i do Hasičského muzea města Ostravy (9-17 hodin).
Den požární bezpečnosti koordinuje v celé ČR Česká asociace hasičských důstojníků (ČAHD). Cílem tohoto dne je snaha „zlomit“ pověru o nešťastném pátku třináctého pořádáním různých preventivních akcí, kdy hasiči chtějí ukázat svou připravenost na mimořádné události, propagovat požární ochranu a preventivně působit na veřejnost.