David a Nikola Ulrychovi v Petřkovicích žijí, provozují tam pohybové aktivity pro rodiny s dětmi pod značkou Family Gym a nyní nastoupili do své srdcové restaurace jako noví nájemci. „A to jsem po pětadvaceti letech v pohostinství říkal, že už se do oboru nikdy nevrátím,“ směje se David Ulrych při vzpomínce na dřívější živnost.

Vzpomínky

Vzpomínky se lidem vybaví i při návštěvě hostince a penzionu. Zvenčí je stále patrné, že jde o bývalé nádraží, jen vývěska se přizpůsobila a láká na kvalitní kuchyni.

Především však interiér navozuje dojmy starých časů. Nechybí v něm několik velkoformátových fotografií původního nádraží na zdech, nádražní hodiny či několik původních drážních předmětů ve vitríně.

Profesionální jedlík Radim Dvořáček snědl sedm burrit v mexické restauraci Los Capolitos, 31. března 2022 v Ostravě.
Šedesátikilový profi jedlík z Ostravy právě spořádal 4 kila burrita, podívejte!

Jaká tedy byla cesta od nechtěného k milovanému v tomto případě? „Dostali jsme nabídku převzít Staré Nádraží od minulých provozovatelů a našich známých. Dva roky nás přemlouvali. Pro ně to bylo jako dítě, byť už na konci ztratili síly, a restauraci za pět let, co ji měli, pozvedli. A my sem vždy rádi chodili,“ rekapituluje dění posledních let David Ulrych.

Rozhodly obavy

Podnikatelům poslední roky nehrají do karet, klientela se zmenšila, po covidu přišla válka a pokračuje neustálé zdražování potravin i vstupních nákladů. Přesto Ulrychovi nakonec svolili.

Jarní ples aneb Slavnostní otevření zrekonstruovaného kulturního domu v Petřkovicích. Březen 2022.
OBRAZEM: Nový kulturní dům v Petřkovicích slavnostně otevřel jarní bál

„Restaurace je naše srdcovka, vždy jsme sem rádi chodili, a když jsme se dozvěděli, že provozovatelé končí, dostali jsme strach, aby ji nepřevzal někdo cizí, a kdo ví, jaké by mohl mít plány. Bylo to teď, nebo nikdy,“ zmiňuje Nikola Ulrych v podstatě jediný důvod, který na misce vah převážil všechna negativa i odhodlání do pohostinství se už nevracet. A tak podnik během čtrnácti dní na přelomu roku změnil provozovatele.

Kapela i divadýlko pro děti

„Skočili jsme do toho rovnýma nohama a postupně se za provozu budeme snažit Staré nádraží dál vylepšovat,“ plánují Ulrychovi. A plány to skutečně nejsou malé. Cílit zde chtějí především na rodiny s dětmi, cílové skupině by měla prý odpovídat i cenová politika. A také rozšíření dětských prvků v uzavřené zahrádce i kulturní program.

Exotické trhy Virunga, Nádražní ulice, Ostrava, 2. dubna 2022.
Kokosy na sněhu v Ostravě: Do sychravého města zavítal sníh i exotické trhy

„Uvažujeme o dětských představeních a koncertech, živou hudbou pro dospělé a nad tematickými večery, aby zde lidé nalezli komplexní zábavu, přišli si zde posedět a zrelaxovat. Naším cílem je vybudovat ze Starého nádraží středobod vesnice!“ hlásí směle Ulrychovi.

Každý desátý si bere jídlo s sebou

Všechno má přijít postupně v návaznosti na to, jak se bude podniku dařit. Provozovatelé však počítají s tím, že rozjezd bude těžší.

„Lidé se dnes odvykli někam chodit, což vidíme na našem cvičení, kde je asi poloviční propad, i tady. Navíc dobrá desetina hostů si už přijde jídlo jen vyzvednout a sní si ho doma. Nechtějí vařit, objednají si jídlo a také si ho odnesou. Řada klientů si tady takto ‚vaří‘ běžně,“ míní Nikola Ulrych, která nečekala, že dopad covidu na pohostinství bude až takový.

Šéfkuchař Jan Gurecký z Restaurace [49].
Originální michálkovická Restaurace [49]: Umění, design a jídlo na úrovni

Na druhé straně Staré nádraží je typickou výletní restaurací, do níž se stahují cyklisté, turisté, lidé na procházkách. S příchodem jara tedy Ulrychovi vyhlížejí i lepší zítřky. Ty budou mít v ideálním případě podobu plné venkovní terasy pro šedesát lidí, a když se bude dařit, přibude u ní i výčepní kontejner s dalšími stoly, které mají posloužit zejména ve dnech, kdy v interiéru bude uzavřená společnost či soukromá akce.

Příslibem kvality mají být kromě místních provozovatelů také zkušení kuchaři, které si už předešlí nájemci přetáhli ze známého beskydského hotelu Lanterna. S příchodem léta a turistů se má rozjet i penzion v patře, který nyní využívají zejména firmy pro své zaměstnance.