Více než padesátka vystavovatelů z České republiky i zahraničí na akci představuje nejnovější včelařské produkty, kvalitní med, medovinu, medovou kosmetiku, léčivé přípravky pro včelstva, pracovní pomůcky pro včelaře, medomety, úly, zařízení pro zpracování vosku, systémy pro monitoring včelstev, ochranné pomůcky i odbornou literaturu.

Součástí akce je řada přednášek a pracovních seminářů. „Během doprovodného programu otevřeme s Jaroslavem Haburou okénko do permakultury, Alexej Bezrukov představí včelaření v ležanech a možnosti apidomku, Monika Jindrová a Radek Hubač se zaměří na léčení včelami a včelími produkty zvané apiterapie,“ nastínila Denisa Urbanová z marketingu veletrhu.

Ilustrační foto. Doprava v Ostravě-Porubě.
PŘEHLEDNĚ: Co čeká Porubu? Nový systém MHD změní cestování lidem v Ostravě

Nechybí přednáška Leopolda Mately o chovu včel na malých buňkách a rozbory testování vosku a mezistěn s Ewou Waś. Miroslav Sedláček prozradí, co vše může za ztráty včelstev a jakými způsoby jim předcházet. O zdolávání včelích nákaz v Polsku pohovoří Wieslaw Londzin.

Předseda spolupořádajícího Včelařského spolku Moravy a Slezska z.s., Václav Sciskala bude hovořit o využívání izolátorů matek v praxi a jejich budoucnosti.

„V České republice je momentálně evidováno přes šedesát pět tisíc včelařů. Je mi ctí, že se s některými z nich můžeme na jarním veletrhu Včela!!! potkat a vybudovat tak společnou tradici a místo, na kterém si každoročně můžeme popovídat s kolegy, seznámit se s novinkami a předat si navzájem cenné zkušenosti,“ uvedl.

Horní ulice, Ostrava-Jih. Ilustrační foto.
PŘEHLEDNĚ: Jak se změní cestování MHD pro lidi z Ostravy-Jihu, co na to říkají?

Novinkou letošního ročníku je prezentace včelařských škol z Polska, Slovenska a České republiky. Představí se tak školy z Hranic na Moravě, Blatné, Bánské Bystrice, Nasavrk a polské obce Pszczela Wola. Návštěvníci se po oba dny veletrhu mohou v rámci vstupného zúčastnit také praktických seminářů o výrobě medoviny nebo aromaterapii.

V Česku v roce 2021 žilo 661 tisíc včelstev. Naše republika tak patří k nejzavčelenějším státům na světě. V posledních letech roste počet lidí, kteří se včelaření věnují, i množství chovaných včelstev. V posledních letech se ale chovatelé potýkají s opakovanými masovými úhyny.