Výměna stávajícího vodovodního potrubí byla nezbytná. Původní potrubí mělo průměr jen třiceti centimetrů, a než jej instalovali do Karlova pod Pradědem, bylo součástí Skupinového vodovodu Bruntál. Sloužilo tedy k zásobování několika měst na Bruntálsku včetně Bruntálu a Rýmařova.

V důsledku nedostatečné kapacity později toto potrubí nahradili novým vodovodním potrubím o průměru padesáti centimetrů. Původní potrubí začal provozovatel využívat jako zásobovací řad, dodávající vodu konečným spotřebitelům v Karlově a Malé Morávce.

„Jedná se o vodovod staršího data, který je proveden z ocelových trub a je značně poruchový. Jeho větší průměr je značně předimenzován," řekl ředitel bruntálské společnosti Vak Bruntál Jaroslav Jouza. Kvůli stavu potrubí padlo rozhodnutí o postupné výměně řadu za nový.

Výměna probíhá v několika etapách. V současné době jde o druhou etapu, v rámci níž mění vodaři kilometr a půl potrubí, a to od úpravny vody v Karlově po bývalý hotel Orbit. „Výměnou tohoto řadu dojde ke snížení skrytých úniků vody v této části vodovodu a prodloužení životnosti vodovodu řádově o několik desítek let," dodal ředitel Jouza.

Výkopové práce v silnici probíhají pouze v místech montážních jam. Proto se motoristů nijak výrazně práce netýkají.