V sobotu před polednem je parkoviště před hlavní budovou golfového resortu z poloviny zaplněné. Někdo vytahuje z kufru auta běžky, jiný ani to ne a míří do půjčovny, kde si může všechno co potřebuje pronajmout.

„Hodně to využívají začátečníci, ale i rodiny, které půjčují běžky pro své děti. Prostě chtějí zkusit, jestli to děti bude bavit, ať nekupují lyže zbytečně,“ vysvětluje Jiří Vyvlečka, ředitel areálu a jednatel společnosti Golf Area.

Tradiční zabijačka ve valašské hospodě U Janíka, 29. ledna 2022 ve Frenštátě pod Radhoštěm. Řezník Jaroslav Nitka.
Mistr Nitka ze Starého Města: Práce řezníka jako romantická jen vypadá

Vzpomíná na to, jak v roce 2016, kdy tato společnost golfový areál převzala, s kolegy přemýšlel, jak sem dostat lidi i v zimním období. „A rozhodli jsme se, že jim zkusíme nabídnout běžky. Když během první zimy přijelo v sobotu nebo v neděli padesát lidí, byl to úspěch, rok od roku se to ale lepší. Dnes, když vyjde počasí, areálem za víkend projde i šest stovek sportu chtivých lidí,“ říká Vyvlečka.

Areál pro více i méně zdatné

Terén je zvlněný tak akorát, žádné extrémy, tudíž je vhodný pro všechny kategorie běžkařů. Na každou se tří tras, které se liší délkou a převýšením, se vychází od klubovny. „Jak můžete vidět, jezdí sem lidé všech věkových kategorií i sportovní zdatnosti. Dnes ráno se tu na běžkách proháněli biatlonisté z Ostravy, potkáte tu ale soustu rekreačních běžkařů, rodiny s dětmi, a řada lidí se tady na běžky postaví poprvé v životě,“ ukazuje na běžkaře kolem nás ředitel areálu.

Následky silného větru v Moravskoslezském kraji.
Česko zasáhl silný vítr. Vichřice škodila i v Moravskoslezském kraji

Nejkratší trasa měří necelých pět kilometrů. Kolik koleček si kdo dá, záleží jen na něm. Po trase se běžkařům z mnoha míst nabízí úchvatný výhled na královnu Beskyd – Lysou horu.

Stopy se upravují

Areál leží v nadmořské výšce 360 metrů, někdy proto mohou nastat problémy s dostatkem sněhu. Přesně s tím se na Čeladné trápili i letos, ale momentálně je sněhu tolik, že jsou zpřístupněny dva okruhy.
„Zasněžovat tak rozlehlý areál samozřejmě nelze. Co ale můžeme a děláme, je úprava stop. Každý večer se stopa strojově upravuje, aby sníh přes noc přemrzl a ráno byla trať lyžařům k dispozici v perfektním stavu,“ vysvětluje Jiří Vyvlečka.

Otužování. Ilustrační snímek
Češi propadli otužování. Dělají však při něm i fatální chyby

Dodává, že možnost vyrazit na běžky v údolí do upravených stop, s tím, že vám půjčí vybavení a navíc máte k dispozici zázemí v podobě šaten, sprch, toalet a samozřejmě restaurace, se na každém rohu nenabízí. V resortu je samozřejmě možné se ubytovat a to přímo u běžeckých tratí.

Běžky baví dospělé i děti

Podle Vyvlečky se lidé o zimním provozu v čeladenském golfovém areálu postupně dozvídají a nebývá prý výjimkou, že sem zavítají lyžaři nebo celé rodiny z Olomouce nebo Brna. Gró návštěvníků je ale místních, potažmo z Ostravska a Karvinska.

Důkazem budiž rodina Pláteníkových z Ostravy. Rodiče s dcerou se o posledním lednovém víkendu přijeli proběhnout.

Díky mlze, vichřici, sněžení a zimě byl sobotní výlet na Praděd obohacený dobrodružnými zážitky. 29.1. 2022
Mrazivý víkend na Pradědu: mlha, vichřice i bavící se lyžaři na Ovčárně

„Více jezdíme na sjezdovky, ale máme i běžky, byť staré, tak jsme je oprášili a jdeme se trochu hýbat. Jsme vyloženě rekreační běžkaři,“ říkají svorně. Přiznávají, že se pro tento areál rozhodli i kvůli zázemí a možnosti se najíst.

Kryštof a Klára přijeli s tatínkem z Frýdku-Místku. „Dcera se vrátila z lyžařského výcviku, tak jsem chtěl vidět, jak jí to jde na sjezdovkách, Ale přemluvili mě, a bychom šli na běžky,“ usmívá se otec a děti dodávají, že je to bavilo a určitě prý tady nejsou naposledy.