Díky tomu zmizí na polské straně mostu Přátelství (od Hlavní ulice v Českém Těšíně – pozn. redakce) chátrající budova bývalé celnice a vyroste moderní budova, v níž bude turistické centrum. Na české straně je zase v plánu revitalizace a proměna Nádražní ulice, kde vznikne pěší zóna a relaxačními prvky.

V budově knihovny v polském Těšíně naproti divadlu vznikla kavárna ve stylu tramvajového vozu.
VIDEO: Do ulic Těšína se (na chvíli) vrátila tramvaj

Proměna Nádražní ulice se týká úseku od Střelniční po Hlavní třídu a probíhat bude probíhat ve dvou etapách. Zmizí asfaltová cesta podél obytných domů s nebytovými prostory a v celé šíři tak vznikne pěší zóna.

Po celé délce bude nahrazena a doplněna stávající zeleň stromy, keři, květinami a travnatou plochou. Stromy, které musely být odstraněny, budou nahrazeny novými. Vznikne také nová bezbariérová autobusová zastávka, včetně stojanu na kola. Pěší zóna bude nově nasvětlena.

„První etapa začíná symbolicky v době, kdy před sto lety těšínská tramvaj naposledy projela svou 1793 metrů dlouhou trasu od vlakového nádraží přes Olši až na křižovatku ulic Wyższa Brama a Bielska. Přestože tramvajové období trvalo pouhých 10 let, stala se tramvaj jedním ze symbolů vzájemnosti obyvatel měst po obou stranách řeky. Symbolem, který v dnešní složité době obě města spojuje,“ přiblížila starostka českého Těšína Gabriela Hřebačková.

Na historické fotografii z fondů muzea polského Těšína je tramvaj, která jezdila v letech 1911 1921 z náměstí po ul. Hluboká, přes most a po Hlavní třídě k vlakovému nádraží v dnešním Českém Těšíně.
Spojí obě části Těšína opět po 100 letech tramvaj?

Připomněla, že během prací dojde k výraznému omezení přístupu do domů z ulice Nádražní.

Replika tramvaje

Na polské straně se stavební technika pustí do demolice budovy bývalé celnice, která je od roku 2016 prázdná a nevyužití. Vedení města tento týden podepsalo smlouvu, která budovu strhne.

Na místě pak má do dvou let vyrůst moderní budova, v níž bude fungovat přeshraniční turisticko-informační centrum, vyhlídková terasa a multimediální sál pro prezentaci historie provozu těšínské tramvaje, která jezdila po městě v letech 1911 až 1921. Dominantou tohoto místa pak bude replika těšínské tramvaje v reálné velikosti.

Setkání Kino Na Hranici / Kino Na Granicy, 1. května 2020 v Těšíně.
Filmová přehlídka Kino na hranici má nový termín

Nová budova na polské straně se má otevírat do konce června 2023. Turistické centrum má do budoucna úzce spolupracovat s městským centrem, které obnoví svou činnost na české straně mostu, v budově bývalého Euroregionu.

Na polské straně města se také současně rekonstruuje povrch ulice Hluboká, které vede na těšínské náměstí.

Zdroj: Deník/Tomáš Januszek