„Nelíbilo se nám, že přibývá neekologický odpad, že chleba kupujeme v jednorázovém plastu, který se vyhazuje spolu se zapařeným pečivem,“ říkají podnikatelky, které vytvořily značku Wrap Up. V překladu do češtiny: „Zabalit“.

„Nejprve jsme experimentovaly se svačinovými ubrousky, vývoj ale pokročil k funkčním pytlíkům na pečivo,“ líčí Lea s Darjou. Takové pytlíky mají přitom podobné vlastnosti jako sportovní oděvy – jsou prodyšné a odvádějí vlhkost. Když dlouho hledaný materiál s danými vlastnostmi podnikatelky našly, všily jej do pytlíku a vytvořily dvouvrstvý obal.

V železárnách se zprávy o střelbě rychle roznesly.
Co to bylo za magora? Střelbu v nemocnici řešili i lidé v Třineckých železárnách

„Ta látka je potažená polyuretanem atestovaným na potravinářské využití. Chleba se tím pádem nezapařuje jako v plastu a okorává méně, než při zamotání do utěrky,“ vysvětlují sestry, které u zámku ve Frýdku otevřely kamennou prodejnu. Obaly vyrábí tady, ale také u švadlenek - dodavatelek a v chráněných dílnách. Další designové výrobky do kuchyně tvoří s funkčními pytlíky sladěné kolekce.

„Teď už nejsme na trhu jediné, ale konkurence si nedává práci s hledáním vhodné membránové textilie a používá třeba podšívky na bundy, softshellový materiál nebo materiál určený na plenkové kalhotky,“ tvrdí Lea a Darja. Svůj pytlík si nechaly zapsat jako užitný vzor.

Na snímku ředitel Nemocnice Třinec Jiří Veverka.
Šéf třinecké nemocnice po střelbě: Agrese je velmi častá, proto máme ochranku

„Kvalitní kváskový chleba v nich vydrží až týden, což se málokdy stane, protože se dříve sní,“ komentují podnikatelky svůj sortiment. Nabízejí šest velikostí pytlíků v mnoha vzorech a barvách svrchní bavlněné látky. Nejprodávanější je velikost L, vhodná na celý pecen.

„S pytlíkem wrapáčkem lze chodit i na nákupy, takže je bezobalově trendy. Doma nahradí chlebník a pečiva se vyhazuje mnohem méně, což je v dnešní době, když jeho cena stále stoupá, důležité," podotýkají sestry. A protože je v membránové látce dobře i bylinkám, začaly dělat obaly také na ně. „Pytlíku na chleba začali uživatelé říkat wrapáček, uvidíme, jaký název vznikne pro ten na bylinky,“ uvažují.