Cílem je omezit, po vzoru moderních evropských metropolí, počty aut vjíždějících do centra, kde jsou omezené možnosti parkování. Ubydou tím také emise z dopravy. Řidiči přijíždějící do Ostravy z Hlučínska budou mít možnost odstavit auto na parkovišti a pohodlně pokračovat městskou hromadnou dopravou nebo na sdílených kolech.

Dnes již bývalému strážníkovi Milanu Filipovskému předal ředitel Městské policie Ostrava Miroslav Plaček dárky jako poděkování za jeho dlouholeté působení v řadách strážníků.
Zažil skořápkáře i koronu. Veterán ostravských strážníků po 28 letech končí

„Nové parkoviště je jedním z několika připravovaných projektů, které mají pomoci s řešením parkování a motivovat k používání ekologičtějších forem dopravy - kvalitnější městské hromadné dopravy i městské cyklodopravy,“ uvedla investiční náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová.

„Na samotnou výstavbu naváže úprava křižovatky Hlučínská a Slovenská, která zlepší napojení na nově vznikající parkoviště. Aby byla návazná přeprava městskou hromadnou dopravou pro lidi komfortnější, bude se v létě kompletně rekonstruovat tramvajová smyčka,“ doplnila.

V prosinci hotovo

Upravovat se bude poloha kolejí tak, aby bylo následně možné umístit ve vjezdu do smyčky novou příjezdovou komunikaci na parkoviště. Tramvajová nástupiště budou přeměněna na bezbariérová.

„Cestujícím hromadnou dopravou i řidičům, kteří odstaví své vozidlo na parkovišti, zajistí plánovaná rekonstrukce vyšší bezpečnost i komfort. Na nových zastávkách budou lépe chráněni proti větru a dešti, k dispozici jim budou veřejné toalety. O odjezdech spojů MHD do centra města bude cestující i řidiče přijíždějících osobních aut informovat automatický systém,“ popsal ředitel Dopravního podniku Ostrava Daniel Morys.

VANDALSTVÍ na ostravské cyklostezce, jeho pachatelé si museli máknout.
Vandalství na cyklostezce u Ostravice, duté hlavy zapojovaly svaly

 Po celou dobu výstavby parkoviště, od července do půlky prosince, bude lokalita průjezdná jedním pruhem. V červenci a srpnu nebudou tramvaje z důvodu rekonstrukce kolejí na smyčku zajíždět, přesměrovány budou na Hlavní nádraží a v místě je nahradí autobusy.

„Na parkovišti na Hlučínské budeme testovat v rámci pilotního projektu moderní parkovací systémy, které v budoucnu umožní bezkontaktní úhradu parkovného ODISkami i platebními kartami. Jejich uživatelé budou při parkování zvýhodněni, pokud následně využijí městskou hromadnou dopravu nebo sdílená kola,“ uvedl náměstek pro dopravu Vladimír Cigánek.

Pilotní projekt, který se bude postupně testovat na parkovišti v lokalitě Černý potok, počítá s tím, že se řidič na vjezdu přihlásí do systému kartou a nebude potřebovat žádný papírový parkovací lístek.