Do většiny palíren v regionu mohou lidé nosit ovoce už nějakou dobu. Že by to v nich ale jelo na plné obrátky, se říci nedá. Letošní studené jaro totiž způsobilo, že někde drtivá většina plodů pomrzla, případně je poničily další rozmary počasí.

Jako první přicházejí lidé nejčastěji s třešněmi či meruňkami. „Pálit jsme začali před měsícem. Úroda je slabá, s třešněmi jsme tu měli jen tři zákazníky. Nejvíce nosí lidé meruňky i přesto, že se předpokládalo, že skoro žádné nebudou. Špatné jarní počasí určitě pocítíme, švestek i jablek je málo,“ konstatoval Jan Škorvan z Pěstitelské pálenice Radkov.

Loni to podle něj byla „jiná káva“. „Osobně mohu říci, že loňskou sezonu jsem měl velmi dobrou. Nejvíce se pálily švestky,“ zhodnotil.

1. srpna začala sezona také pro Pavla Stoupence, který provozuje pálenici v Pusté Polomi. I on ale potvrdil slova svého radkovského kolegy. „Ovoce je velmi málo, letošní neúroda bude mít na sezonu v palírnách určitě vliv. Možná snad s jablky se to v září doufám trochu spraví, uvidíme,“ poznamenal Pavel Stoupenec.

Také on hodnotil loňskou úrodu jako dobrou. „Koneckonců jako poslední tři roky, to byly sezony, řekl bych, takové vyrovnané,“ doplnil.

A nejinak je tomu také na Bruntálsku. Při normální sezoně by se už ovoce pálilo ve velkém a lidé by mohli kupovat lahodný mok. „Letos ale není skoro nic. Třešně nejsou vůbec, jablek a hrušek pomálu a o švestkách si ještě netroufáme dělat závěry. Očekáváme naši nejhorší sezonu,“ řekl jednatel pěstitelské pálenice v Nové Vésce Josef Kubeša.

I v Branticích se potýkají se stejným problémem. Spolumajitel palírny Vlastislav Hud řekl, že kvůli nedostatku ovoce od jednoho zákazníka musí občas smíchat ovoce od více lidí dohromady: „Máme sice kotle na 250 litrů, ale stačí, když lidé přinesou kolem 120 litrů ovoce. Ale ani to občas není.

Přistupujeme k tomu, že ovoce dáváme dohromady a pálenku, se souhlasem zákazníků, vypálíme z tohoto mixu. Pak to mezi klienty rozdělíme.“

Jeden litr padesáti procentní pálenky přijde na zhruba na 145 korun. Většinou je potřeba si objednávat pálení několik měsíců dopředu, ale letos to pravděpodobně tak nabité nebude.

Veronika Bernardová, Lucie Straková